İnsan vücut hücrelerinin enerji santralleri olan mitokondrinin sağlıklı bir şekilde çalışması için son derece önemli olan Glutatyon, etkili bir antioksidan olduğu gibi sağlık açısından a vücuda da birçok faydası bulunuyor. Son günlerde sıkça araştırılan Glutatyon ile ilgili bu makalemizde; "Glutatyon nedir? Glutatyon hangi gıdalarda bulunur?, Glutatyonun faydaları nelerdir?" gibi sorulara açıklık getirmeye çalışacağız. İşte merak edilen glutatyon ile ilgili tüm bilgiler...
Glutatyon, insan vücudundaki hücrelerde bulunan oldukça güçlü bir antioksidan olarak bilinir. Bir çeşit aminoasit olarak bilinen üç tip molekülden oluşan glutatyon, aminoasitlerin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Aminoasitler ise vücudumuzu temizler, bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve vücudumuzu enfeksiyonlara karşı korumakla görevli yapıtaşlarımızdır.
Her insan sağlıklı kalabilmesi, performansını arttırması, hastalıkları ve yaşlanmayı önleyebilmesi için bağışıklık sisteminin direncini yüksek tutmak zorundarır. Bunun için glutatyon düzeyleri yüksek tutulmalıdır. Yapılan bir çok klinik araştırmalarda yüksek glutatyon düzeylerinin kas hasarını azalttığı, kasların iyileşme süresini kısalttığını, kas kuvveti ve dayanıklılığını artırdığı ve metabolizmayı yağ depolama yerine kas yapımına kaydırdığı gözlemlenmiştir.
Glutatyon, sağlıklı kalmak ve hastalıktan korunmak için en önemli moleküller arasında yer alır. Özellikle yaşlanma, kanser, kalp damar hastalıkları, bunama (demans) ve başka birçok kronik/dejeneratif hastalığın önlenmesinde temel öneme sahip olan glutatyon üç yapı taşından oluşur.
Bunlar; sisteine, glisin ve glutamin aminoasitleridir.
Glutatyon vücudumuzda aslında doğal olarak üretilir. Glutatyona “ana anti-oksidan” denilmesinin sebebi, onun serbest radikalleri yakalayarak karaciğere taşır ve burada kendisini yenileyerek tekrar işine geri dönmesidir. Serbest radikaller, çoğu zaman normal hücre metabolik oksidasyonunun yan ürünleri ve toksik atıklarıdır. Anti-oksidanlar tarafından etkisiz hale getirilmediklerinde otoimmün hastalıklara, kanser gibi kronik hastalıklara yol açabilirler.
Karaciğerde glutatyon üretimini artırmaya yardımcı olan besinler (glutatyon prekürsörleri) arasında kükürtten zengin olan sarımsak, soğan, brassica grubu sebzeler (brokoli, lahanagiller, su teresi, karnabahar, brüksel lahanası), radika, şalgam sayılabilir.