Yüksek ateş, titreme ve bilinç kaybı ile kendini gösteren sıtma hastalığı, çoklu organ yetmezliğine kadar ilerleyebiliyor. Uzmanlar, tropikal bölgelere seyahat edenleri uyarıyor: Sıtmaya karşı geç kalmayın!
Yüksek ateş, şiddetli titreme, bilinç kaybı ve çoklu organ yetmezliği.
Tüm bu belirtiler, ölümcül seyreden sıtma hastalığının habercisi olabilir.
Sanıldığı gibi yalnızca Afrika veya Asya’nın sorunu olmayan sıtma, dünya genelinde her yıl binlerce kişinin hayatını tehdit ediyor.
Türkiye ise hastalığı yıllar önce kontrol altına almasına rağmen, yurt dışından gelen vakalarla yeniden risk altına girmiş durumda.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bahadır Ceylan, sıtmanın yalnızca sivrisinek aracılığıyla insandan insana bulaştığını belirterek uyarılarda bulundu. "Anofel adı verilen sivrisinek türü, bataklık, su birikintileri ve nemli ortamlarda çoğalır.
Türkiye’de de bu tür mevcut ancak etkin sağlık politikaları sayesinde hastalık uzun süredir kontrol altında" diyen Ceylan, yaz aylarında sivrisinek popülasyonunun artmasına dikkat çekti.
Türkiye’de görülen sıtma vakalarının büyük bölümünün tropikal bölgelere yapılan seyahatlerden sonra ortaya çıktığını vurgulayan Prof. Dr. Ceylan, şu açıklamalarda bulundu:
“Sıtma, 40 dereceye kadar çıkan ateşle aniden başlar. Parazit, bağışıklık sistemini aşırı uyararak vücuda zarar verir. Karaciğer, akciğer, böbrek ve kalpte yetmezliğe neden olabilir. Bu nedenle yurt dışından dönen kişilerde yüksek ateş ve titreme varsa zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalı.”
Tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlara yol açan sıtma için erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Ceylan, “Sıtma parazitini hedef alan tedaviye bir an önce başlanmazsa tablo şoka, organ yetmezliğine ve ölüme kadar gidebilir. Özellikle tropikal ülkelere gidenlerin bilinçli hareket etmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.