6 gezegenin senkronize hareket ettiği bir güneş sistemi keşfedildi

Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) astronomları, Samanyolu Galaksisinde 6 gezegeninin senkronize hareket ettiği bir güneş sistemi gözlemledi.

6 gezegenin senkronize hareket ettiği bir güneş sistemi keşfedildi
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
30.11.2023
saat ikonu 09:29
|
GÜNCELLEME:
30.11.2023
saat ikonu 09:29

Astronomlar, milyarlarca yildir dis etmenlere maruz kalmadan var olmayi basarabilmis ve tamamiyla senkronize halde hareket eden bir günes sistemi kesfetti. Günes sisteminin kesfi için NASA'nin Geçis Halindeki Öte Gezegen Arastirma Uydusu (TESS) ve Avrupa Uzay Ajansi'nin CHEOPS Teleskobu kullanildi.

Dünya'nin da içerisinde oldugu Samanyolu Galaksisinde yer alan bu günes sistemi, gezegenimize 100 isik yili uzaklikta bulunuyor. En içteki gezegen en yakin komsusunun her iki yörüngesine karsilik üç yörünge tamamliyor.

Bu durumun ikinci ve üçüncü en yakin gezegenler ile üçüncü ve dördüncü en yakin gezegenler için de ayni olmasindan dolayi gezegenlerin hepsi yörüngelerinde senkronize bir hareketle ilerliyor. Arastirmacilar, gezegenlerin hiçbirinin sistemin günesine yasama elverisli bir uzaklikta bulunmadigi için sistemde yasam olmadigini tahmin ediyor.

BIR TAM TURLARINI 9 ILE 554 GÜN ARASINDA TAMAMLIYORLAR

Sistemin merkezinde bulunan HD 110067 adli günesin baska gezegenleri olabilecegini düsünen arastirmacilar, simdiye kadar kesfedilmis gezegenlerin günes etrafindaki bir tam turlarinin 9 ile 54 gün arasinda degistigini aktardi.

Arastirmacilar, bizim günes sistemimiz dahil tüm sistemlerin bu senkronize halde olustugunu ve sonrasinda göktaslari gibi dis etmenler sonucu gezegenlerin hareketlerinin degistigini tahmin ederken, her 100 sistemden 1'inin senkronize hareketi korudugunu kaydetti.

Arastirmanin yazarlarindan Enric Palle, senkronize hareket eden yaksalik 50 günes sisteminin kesfedildigini ancak hiçbirinin HD 110067 kadar çok gezegeni olmadigini belirtti. Kesif sonuçlari ve arastirmanin detaylari Nature dergisinde yayimlandi.

ETİKETLER
#samanyolu galaksisi
#Güneş Sistemi
#ukome
#Dünya
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.