Almanya'da asker açığına göçmen formülü: Yabancılar silah altına alınabilir

Almanya'da, silahlı kuvvetlerdeki personel eksikliğinin giderilmesi için Alman pasaportuna sahip olmayanların da askere alınması tartışılıyor.

Almanya'da asker açığına göçmen formülü: Yabancılar silah altına alınabilir
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
22.01.2024
saat ikonu 22:10
|
GÜNCELLEME:
22.01.2024
saat ikonu 22:10

Almanya'da ordudaki personel eksikligini gidermek için yabancilarin askere alinmasi tartisiliyor. Almanya Savunma Bakani Boris Pistorius, Tagesspiegel gazetesine yaptigi açiklamada, yabancilarin Alman ordusuna alinmasi önerisinin uzmanlar tarafindan gündeme getirildigini, konunun gerekli titizlikle ele alindigini belirtti.

Pistorius, "Almanya'nin güvenligini garanti altina almak için gerekli personel sayisini saglamak bizim önceligimizdir. Bu nedenle, tüm seçenekleri açik tutuyoruz" dedi.

Peki, yabancilarin Alman ordusuna alinmasi ne gibi avantajlar ve dezavantajlar olusturuyor?

AVANTAJLAR:

Personel açiginin kapatilmasina yardimci olabilir.

Alman ordusunun uluslararasi yetenegini ve çesitliligini artirabilir.

Almanya'nin göçmenlerle olan iliskilerini güçlendirebilir.

DEZAVANTAJLAR:

Vatandaslik sartinin kaldirilmasi, Alman ordusunun Alman kimligiyle ilgili tartismalari yeniden alevlendirebilir.

Yabanci askerlerin Alman ordusuna uyum saglamalari zor olabilir.

Yabanci askerlerin güvenlik riski olusturmasi ihtimali.

Yabancilarin askere alinabilmesi önerisine ana muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi ile hükümet ortagi Hür Demokrat Parti (FDP) olumlu bakiyor.

CDU Milletvekili Johann Wadephul, Rheinische Post gazetesine yaptigi açiklamada, silahli kuvvetlerin Alman vatandasi olmayan adaylara açilmasi yönündeki düsünceyi prensipte dogru buldugunu ancak bunun nasil sekillendirileceginin önemli oldugunu ifade etti.

Wadephul, bu baglamda, "Bu seçenek yalnizca Avrupa Birligi (AB) veya NATO ülkelerinin vatandaslarina mi yoksa baska vatandaslar için de mi geçerli olacak? Ve Almancayi tam olarak bilmek gerekli mi?" gibi sorularin yanitlanmasi gerektigini belirtti.

FDP Milletvekili ve Federal Meclis Savunma Komisyonu Baskani Marie-Agnes Strack-Zimmermann da yabancilarin Alman ordusuna alinabilecegini savunarak, "Alman ordusunda görev yapmak isteyen uygun gençleri ararken daha fazla Avrupali olarak düsünmek zorundayiz." dedi.

Strack-Zimmermann, Alman pasaportuna sahip olmayan askerlerin, Alman ordusunda basarili bir sekilde hizmet ederek bu pasaportu daha hizli bir sekilde almalarinin da düsünülebilecegini kaydetti.

YESILLER PARTISI ÖNERIYE KARSI

Hükümetin diger ortagi Yesiller Partisi Milletvekili Sara Nanni ise Alman pasaportuna sahip olmayanlarin orduda görev almalarina kesinlikle karsi oldugunu, Alman ordusuna görev almak isteyen adaylarin, vatandaslik yasasinda yapilan reformla hizli bir sekilde Alman vatandasi olabilecegini ifade etti.

Nanni, ülke disinda yapilacak görevlere Alman vatandasi askerlerin gönderilmesinden yana oldugunu aktardi.

ALMANYA ASKERLIK IÇIN PERSONEL BULMADA ZORLANIYOR

Almanya'nin yaklasik 181 bin askeri bulunuyor. Bu sayinin 2031'e kadar 203 bine çikarilmasi hedefleniyor ancak bu sayinin da ülke savunmasi için yeterli olmayacagi ileri sürülüyor. Zorunlu askerligin kaldirildigi Almanya'da yaslanan nüfus ve nitelikli isgücü eksikliginden dolayi askerlik yapacak personel bulmakta zorluk yasiyor ve 2031 için hedeflenen sayiya ulasilamayacagi belirtiliyor.

Savunma Bakani Pistorius, zorunlu askerligin kaldirilmasini "hata" olarak nitelendirmis, Alman ordusu için personel bulma konusunda nisan ayina kadar yeni olanaklar konusunda çalismalar yapilacagini duyurmustu.

Pistorius, Almanya'nin savunma harcamalarini artirmasi ve silahli kuvvetlerin modernize edilerek yeni güvenlik sorunlariyla basa çikabilecek hale getirilmesi gerektigini belirterek, "Avrupa'da bir savas tehdidi olabilecegi fikrine alismaliyiz ve bu da savasa hazir olmamiz gerektigi anlamina geliyor." ifadesini kullanmisti.

Zorunlu askerlik uygulamasi, 2011'de dönemin Basbakani Angela Merkel liderligindeki Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyon hükümeti tarafindan kaldirilmisti ancak Rusya-Ukrayna Savasi'nin baslamasinin ardindan ülkede zorunlu askerligin yeniden uygulamaya konulmasina iliskin tartismalar da yogunlasmisti.

ETİKETLER
#Almanya
#yabancılar
#personel
#boris pistorius
#askeri
#Dünya
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.