Sıcak hava dalgası Avrupa'yı esir aldı. Portekiz, Fransa ve İspanya günlerdir söndürülemeyen orman yangınlarıyla mücadele ederken, İngiltere 'kırmızı alarm' verdi. Uzmanlar, sıcak hava dalgasının 'sessiz bir katil' olduğuna dikkat çekerek uyarılarda bulundu.
Dünyadaki büyük tehlike küresel ısınma gün geçtikçe etkisini artırarak göstermeye devam ediyor. Tüm dünyada iklim krizi derinden hissedilirken ABD'nin Montana eyaletinde bu yıl şiddetli yağmur ve karların erimesi sonucunda sel felaketi meydana geldi. Meksika'nın Monterrey taraflarında ise kuraklık yüzünden haftalarca susuzluk yaşandı. Norveç'in Kutup kenti Tromso'da rekor sıcaklıklar hissedilirken Asya'da bölge bölge sıcaklığa bağlı olarak kuraklık meydana geldi.
İngiltere Meteoroloji Kurumu'ndaki meteorologlar, 2 yıl önce 2050 yılında hava sıcaklıklarının nasıl olacağına dair tahminlerini yayımladığında o dönem abartı gelen tahminlerin yaşananlarla benzerlik göstermesi paniğe neden oldu.
Washington Üniversitesi'nde iklim ve sağlık araştırması Kristie Ebi, ölümcül sıcak hava dalgasının insanlarda aciliyet duygusu uyandırmasa da 'sessiz bir katil' olduğunu belirtti. Ebi, CNN'e yaptığı açıklamada, "Dışarısı sıcak olduğunda insanlar başlarına gelebilecek yüksek riskleri düşünmüyorlar. İklim krizi hayatımızı şimdiden etkiliyor ve en savunmasız olanları vuruyor." ifadelerini kullandı.
Sıcak hava dalgasının en çok etkilediği ülkelerden biri olan İngiltere'nin önümüzdeki hafta 40 dereceyi görebileceği düşünülüyor. Sıra dışı sıcak hava dalgası için alarm haline geçen hükümet ilk kez 'kırmızı alarm' yayınladı.
Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), Meteoroloji Ofisi'nin hava sıcaklıklarıyla ilgili verdiği uyarıyı "ulusal bir acil durum" olarak nitelendirdi. Aşırı sıcak havanın sağlık ve sosyal bakım sistemini etkileyebileceğine dikkat çekilirken sıcak hava nedeniyle sadece risk gruplarında olan insanların değil, aynı zamanda sağlıklı insanların da hastalık ve hayati tehlike riskiyle karşılaşabileceği belirtildi.
Meteoroloji Ofisi Sözcüsü Grahame Madge, yüksek sıcaklık uyarısını "potansiyel olarak çok ciddi bir durum" olarak nitelendirdi. Madge, pazartesi ve salı günü sıcaklıkların 40 dereceye ulaşmasının "tarihi" bir an olacağını söyledi. Madge ayrıca, "40 dereceye ulaşırsak bu iklim değişikliğinin artık bizimle olduğunu gösteriyor. Bu gibi durumlar, iklim değişikliği nedeniyle çok daha muhtemel hale geliyor" dedi.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin (NOAA) aylık küresel iklim raporuna göre Haziran 2022'de ortalama küresel yüzey (kara ve okyanus) sıcaklığı, 20. yüzyıl ortalamasının 0.87 derece üzerinde gerçekleşti. 1880'den itibaren tutulan kayıtlara göre Haziran 2022, altıncı en sıcak ay oldu.
Kutup buzullarında ise haziran ayında ciddi erimeler meydana geldi, buzullar rekor seviyeye yekın küçüldü. Antarktika sularındaki buzullar eriyerek ortalamanın altında kaldığı ifade edilirken Kuzey kutbundaki buzullarının da sıcaklık sebebiyle ortalamanın altında erdiği kaydedildi.
Temmuz ayında da Portekiz, Fransa ve İspanya'da orman yangınları baş gösterdi. Portekiz'de yaklaşık 3 bin 500 itfaiyeci, düzinelerce orman yangınıyla mücadele ederken yangınların kontrol altına alınamaması sebebiyle Portekiz, acil yardım için AB Sivil Koruma Mekanizmasını etkinleştirdi.
İspanya'nın popüler tatil beldesi Malaga yakınlarında kontrol edilemeyen alevler yakındaki Alhaurin de la Torre ve Alhaurin el Grande kasabalarına doğru ilerlerken binden fazla kişi tahliye edildi. Avrupa Komisyonu, 10 Temmuz itibariyle İspanya'da bulunan rescEU filosundan 2 Canadair yangın söndürme uçağını seferber etti.
Fransa'nın Gironde kentinde perşembe günü çıkan iki yangına 1000 itfaiyeci müdahaleye devam ediyor. Evler, golf sahaları, iş yerleri ve lüks villalar da dahil olmak üzere önlerine çıkan her şeyi yok ederek ilerleyen yangından gelen görüntüler Batı medyasında 'kıyamet görüntüleri' olarak yayınlanıyor. İtalya'nın Po nehri ise 70 yılın en kötü kuraklığın nedeni ile kurudu.