Amerikan havacılık şirketi Boeing, Çinli çalışanların Pentagon programlarıyla ilgili dosyaları uygunsuz şekilde indirmesi gibi ihlallerle suçlanıyor
Boeing, geçtigimiz Persembe günü yaptigi açiklamada, Çin'deki çalisanlarin ABD Pentagon programlariyla ilgili belgeleri uygunsuz bir sekilde indirmesi de dahil olmak üzere çok sayida ihracat ihlali nedeniyle ABD Disisleri Bakanligi ile 51 milyon dolarlik bir anlasmaya vardigini duyurdu.
Disisleri Bakanligi 2013-2017 yillari arasinda Çin'deki Boeing tesislerinde çalisan üç Çinli çalisanin F-18, F-15 ve F-22 savas uçaklari, E-3 havadan uyari ve kontrol sistemi, AH-64 Apache saldiri helikopteri ve AGM84E seyir füzesi gibi programlarla ilgili teknik verileri indirdigini söyledi.
Boeing, 2013-2018 yillari arasinda Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, Hong Kong, Hindistan, Italya, Japonya, Kenya, Fas, Rusya, Singapur, Güney Kore, Ispanya, Tayland, Tayvan, Ukrayna ve Birlesik Krallik dahil olmak üzere 18 ülkedeki Boeing ve ortak tesislerinde teknik verilerin izinsiz olarak indirildigini söyledi.
Disisleri Bakanligi'ndan yapilan açiklamada, idari uzlasmanin teknik verilerin izinsiz ihracatini kapsadigi ve Silah Ihracati Kontrol Yasasi ve Uluslararasi Silah Trafigi Yönetmeligi'nin 199 ihlalini çözdügü belirtildi.
Boeing Persembe günü yaptigi açiklamada, Çin'deki Çinli çalisanlarin ABD Pentagon programlariyla ilgili belgeleri uygunsuz bir sekilde indirmesi de dahil olmak üzere çok sayida ihracat ihlali nedeniyle ABD Disisleri Bakanligi ile 51 milyon dolarlik bir anlasmaya vardigini duyurdu.
Disisleri Bakanligi 2013-2017 yillari arasinda Çin'deki Boeing tesislerinde çalisan üç Çinli çalisanin F-18, F-15 ve F-22 savas uçaklari, E-3 havadan uyari ve kontrol sistemi, AH-64 Apache saldiri helikopteri ve AGM84E seyir füzesi gibi programlarla ilgili teknik verileri indirdigini söyledi.
Disisleri Bakanligi anlasmanin "savunma ürünlerinin sadece uygun izinler çerçevesinde ihraç edilmesinin önemini vurguladigini" ve hükümet tarafindan yapilan "kapsamli bir uygunluk incelemesini" takip ettigini söyledi.
Boeing, "ticaret kontrolleri yükümlülüklerimize bagli oldugunu ve anlasma kapsaminda disisleri bakanligi ile çalismayi dört gözle bekledigini" söyledi. Sirket, ticaret kontrolleri uyum programini sürekli olarak gelistirmeye kararli oldugunu da sözlerine ekledi.
Disisleri Bakanligi, Boeing'in Israil, Türkiye ve Lübnan da dahil olmak üzere bir dizi ülkeye savunma programlariyla ilgili bazi savunma malzemeleri ve teknik verileri izinsiz olarak ihraç ettigini de belirtti.
Boeing, çogunlukla 2020'den önce meydana gelen ihlalleri gönüllü olarak açikladi ve hükümet belgelerinde gizli materyallerin ifsa edildigi iddia edilmedi. Bakanlik, Boeing'in isbirligi yaptigini ve "söz konusu davranistan bu yana uyum programina çok sayida iyilestirme dahil ettigini" söyledi.
Anlasma, üç yillik bir mutabakat anlasmasi ve 51 milyon dolarlik sivil cezayi içeriyor; bunun 24 milyon dolari, Boeing'in uyum programini güçlendirmek için iyilestirici uyum önlemleri için fonlari kullanabilmesi amaciyla Disisleri Bakanligi tarafindan askiya alinacak.
Disisleri Bakanligi, Boeing'in en az iki yil boyunca anlasmayi denetlemek üzere harici bir özel uyum görevlisi görevlendirecegini ve bunun da iki dis denetim gerektirecegini ekledi.