Batı Avustralya Derin Deniz Araştırma Merkezi Minderoo-Üniversitesi ve Tokyo Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Üniversitesi'nden bilim adamları, Japonya’nın Izu-Ogasawara ve Ryukyu au altı hendeklerini keşfetmek için harekete geçti. Araştırmacılar, insansız su altı araçlarını kullanarak Japonya yakınlarındaki bu su altlarına kameralar yerleştirdi. Gözlemler sonucu bazı balık ve salyangoz türleri keşfedildi.
Pseudoliparis cinsine ait olduğu belirtilen salyangoz türü olan hayvanlar Japonya'nın güneydoğusundaki Izu-Ogasawara çukurunda 8 bin 336 metre derinlikte görüntülendi. Ekip daha sonra 8.022 metre derinlikten Pseudoliparis belyaevi türünden iki salyangoz daha yakaladı.
Keşif gezisinin baş bilim adamı ve Minderoo-UWA Derin Deniz Araştırma Merkezi'nin kurucusu Prof. Alan Jamieson, belirli adaptasyonların bazı salyangoz türlerinin bir sonraki derin deniz balıklarından yaklaşık 1000 metre daha derinde yaşamasını sağladığını söyledi. Jamieson, "Dünyadaki en derin balığın nasıl görünmesi gerektiğini hayal ettiğinizde, muhtemelen budaklı, siyah, büyük dişleri ve küçük gözleri vardır" dedi.
#fg-29071#
Görüntülerde salyangozun bir yavru bıraktığı anlar da yer aldı. Jamieson, "8.000 artı [metre] gibi mega derinliklere indiğinizde, bunların çoğu çok ama çok küçüktür'' dedi. Jamieson, "Sıcaklık ve basınç birbirine çok bağlı. Daha soğuk yerlere gittiğimizde her şey sığlaşıyor ve daha sıcak yerlere gittiğimizde her şey daha da derinleşiyor" ifadelerini kullandı.
Pasifik Okyanusu'ndaki Mariana Çukuru'nun daha kuzeyinde yer alan Izu-Ogasawara'daki su altının çok sıcak olduğunu belirten uzmanlar, ''Balıkların hepsinde, hücrelerinde basınca karşı koymak için kullandıkları bir sıvı olan ozmolit vardır. Balık kokusunu veren şey budur'' dedi.