Türkiye'nin yerli ve milli askeri teknolojileri dünyanın radarında. Birçok ülkenin İHA ve SİHA'ları satın alması sonrası dünyada askeri alanda gözler Baykar'a çevrildi. Son olarak Japonya basını yerli projeleri inceledi. Baykar'ın yeni hedefine ilişkin yorum yapan Japon basını "Baykar, Kızılelma'nın eninde sonunda süpersonik olmasını umuyor" dedi.
KIZILELMA, KAAN ve TCG ANADOLU gibi projelerle dünyanin gündemine giren Türkiye'nin askeri projeleri Japon basininda yer aldi. Japon basini, Türkiye'ye gelerek Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar ile de görüstü. Japon gazetesi, haberde Bayraktar'in görüslerine de yer verdi. Sirketin siradaki hedefini yazan gazete, "Baykar, Kizilelma'nin eninde sonunda süpersonik olmasini umuyor" dedi.
Japonya'nin önde gelen gazetelerinden Nikkei Türk drone'larini mercek altina aldi. "Türk drone üreticisi Baykar, küresel nüfuzunu genisletmeyi hedefliyor" basligi ile okurlarinin karsisina çikan Nikke, "Istanbul'da yapilan insansiz hava araçlari 'asimetrik savas'ta degerli oldugunu kanitladi" dedi.
Japon gazete, sirketin Ukrayna savasi sirasinda dünyanin tartismasiz en ünlü silahli insansiz hava araci üreticisi haline geldigini yazdi.
Gazete su degerlendirmede bulundu:
"TB2, savas alanini kasip kavurdu ve tank üstüne tank imha ederek Rusya'nin Kiev'e yürüyüsünü durdurmada çok önemliydi. Daha önce insansiz hava araçlari, Azerbaycan, Libya ve Suriye'yi içeren savaslarin sonuçlarini degistirmeye yardimci oldu."
Bunun TB2'ye yönelik küresel bir talep olusturdugunu yazan Nikkei Baykar'in ihracati rakamlarina dikkat çekti.
Haberde, "2018'den bu yana Baykar, insansiz hava araçlari için en az 30 ülke ile sözlesme imzaladi. Geçen yil Baykar, gelirinin %99'undan fazlasini olusturan 1,1 milyar dolari askin ihracat açikladi" ifadelerine yer verildi.
Baykar'in ofisini ziyaret eden Japon gazete Baykar Yönetim Kurulu Baskani ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar ile de görüstü.
Haberde Bayraktar'in su sözlerine yer verildi:
"Takipçi olmaniza gerek yok. Lider olabilirsiniz. Sadece bakim veya satis yapmaniza gerek yok. Kendi markalarinizi olusturabilirsiniz. Kendi tasarimlarinizi olusturabilirsiniz. Uçak yapabilirsiniz. Uzay araci yapabilirsiniz."
Sirketin siradaki hedefini yazan Nikke, "Baykar, Kizilelma'nin eninde sonunda süpersonik olmasini umuyor" dedi.
Japon gazete, "Insansiz hava araçlarinin asimetrik bir avantaja sahip olacagina inaniyorlar. Bir pilotun içgüdüsü bir çarpismadan kaçinmak olsa da, bir Drone'un korkusu yoktur" degerlendirmesinde bulundu.
Haluk Bayraktar ise Japon gazeteye ABD'nin 2019'da Türkiye'yi F-35 ortak taarruz uçagi programindan çikarma kararinin kisa vadeli bir zorluk yarattigini, ancak ülkenin kendi yerli varliklarini gelistirmesine yardimci olabilecegini söyledi.
Bu durumun Türkiye'nin yaptirimlari asmak için çözümler üretmesi için büyük bir tesvik yarattiginin altini çizen Haluk Bayraktar, "Bize ekstra güç veriyor" dedi.
Bayraktar sözlerine söyle devam etti:
"Türkiye'nin savunmadaki basarilari diger orta güçleri de harekete geçiriyor ve stratejik özerkliklerini de artiracak. Bu, Dünya güçlerini rahatsiz edecek."