Rusya, NATO'nun yeni üyesi Finlandiya'ya, sınıra asker sevk ederek üstü kapalı bir tehditte bulundu. Savaş Çalışmaları Enstitüsü ise Rus lider Vladimir Putin'in NATO'ya karşı konvansiyonel savaşa hazırlandığını işaret etti.
Rusya, Finlandiya, Estonya ve Letonya'yla sınırlarını paylaştığı kuzeybatıdaki askeri birliklerini güçlendirdi. Nisan ayında NATO'ya Finlandiya'nın katılımıyla beraber Leningrad Askeri Bölgesi oluştu. Rus lider Vladimir Putin, Rossiya 1'e verdiği röportajda da Finlandiya'yla 'sorunlar yaşayacağını' söyledi ve diğer NATO üyelerini Helsinki'yi ittifaka 'sürüklemekle' suçladı.
Savaş Çalışmaları Enstitüsü (Institute for the Study of War/ISW), son güncellemesinde ise Rus ordusunun kuzeybatıda yeniden yapılanma ve yayılma biçiminin, ''NATO'ya karşı gelecekte yaşanması muhtemel geniş çaplı bir konvansiyonel savaşa" hazırlandığına işaret ettiğini belirtti.
Enstitü, Putin'in röportajında, Kremlin'in ittifaka yönelik 'düşmanca niyetinin' işareti olduğunu, 'Batı'nın güvenliğine karşı inandırıcı ve maiyetli bir tehdit' oluşturduğunu belirtti.
Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden da Kongre'deki tartışmaların bir kenara bırakılıp Ukrayna'ya daha fazla acil durum fonu verilmesini onaylamaya yönelik çağrıda bulunmuş, Putin'in Ukrayna'yı alması durumunda savaşın NATO ülkelerine sıçrayacağını söylemişti. "Amerikan askerlerinin Rus askerleriyle savaşmasına" yol açacağını söyleyen Biden'a, Rus lider Putin ise ''Bu tamamen saçmalık, Başkan Biden'ın bunu anladığını düşünüyorum'' diyerek cevap vermişti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kremlin, Ukrayna'yı işgale başlamadan önce de istilaya yönelik bir amaçları olmadığı yönünde açıklamalarda bulunuyorlardı. Şimdilerde ise Rusya-Ukrayna savaşı ikinci yılını tamamlamak üzere. ABD ise bu konudaki uyarılarını son zamanlarda artırdı. Bu durumun NATO'yla Rusya arasında doğrudan bir çatışma çıkması ve 3. Dünya Savaşı'nın başlaması tehlikesinin çarpıcı derecede artırdığı düşünülüyor.