Ekonomi

Aile konutu şerhi nasıl konulur?

Evli çiftlere pek çok yasal hak sağlamasıyla da dikkat çeken aile konutu ile ilgili sıklıkla merak edilen konuların başında aile konutuna nasıl şerh konulacağı ve boşanma sonrası aile konutu şerhi koydurmanın mümkün olup olmadığı geliyor.

Aile konutu şerhi nasıl konulur?
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
01.09.2017
saat ikonu 00:35
|
GÜNCELLEME:
01.09.2017
saat ikonu 00:35

Aile konutu, evlilik birliği içinde ve barınmak amacıyla kullanılan, aile yaşamının sürdürüldüğü oturma yeri olarak biliniyor. Evli çiftin düzenli yerleşimle yaşadığı “aile konutu” kavramı Medeni Kanun’un 194’üncü maddesinde de detaylı olarak karşılık buluyor. Evli çiftlere pek çok yasal hak sağlamasıyla da dikkat çeken aile konutu ile ilgili sıklıkla merak edilen konuların başında aile konutuna nasıl şerh konulacağı ve boşanma sonrası aile konutu şerhi koydurmanın mümkün olup olmadığı geliyor.

Aile konutu şerhi konulması için gerekli belgeler

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından da belirtildiği üzere, aile konutu şerhi için ilk aşamada merkezi nüfus idaresi sisteminden veya nüfus müdürlüğünden edinilebilecek iki belge isteniyor: Yerleşim yeri belgesi ve medeni hali gösteren nüfus kayıt örneği.

Söz konusu iki belgenin yanı sına aile konutu şerhi konulmasıyla ilgili işlemlerin yapılabilmesi amacıyla talep edilen diğer belgeler ise şöyle sıralanıyor: Aile konutu şerhi işlenmesi gereken taşınmazın tapu sicilindeki ada/parsel bilgileri ile MERNİS üzerinden alınan yerleşim yeri verilerinin çakıştırılması gerektiği zaman belediye, muhtarlık, kadastro müdürlüğü, apartman yönetimi, LİHKAB vb. kurumlardan bu konuda durumu kanıtlayıcı nitelikte belge.

Aile konutunun, eşlerin yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdikleri mekân olarak tanımlanması nedeniyle ve eşlerin boşanması halinde aile birliği bozulduğu için boşanma sonrası aile konutuna şerh konulması mümkün olmuyor. Diğer yandan, bir evliliğin resmi olarak sonlandırılması ile aile konutu şerhi tapuda geçersiz hale gelse de, tapuda aile konutu şerhini iptal ettirmek için mahkemeye başvurarak ilgili süreçleri tamamlanması gerekliliği bulunuyor.

Eşlerin aile konutu ile ilgili bilmesi gerekenler

2016 yılında tapuya aile konutu şerhi düşülen toplam 13 bin 931 tapu mevcut. 14 yıldır yürürlükte olan uygulama sayesinde “aile konutu” olarak kayda geçen gayrimenkul sayısı ise, yine Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan 2016 verilerine göre 90 bin 687 adete ulaştı. Peki aile konutunun eşlere sağladığı avantajlar neler?

Eşlerden biri, diğerinin yazılı onayını almadan aile konutunun kira sözleşmesini ferdi bir kararla sona erdiremiyor, devredemiyor, satamıyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor. Yine eşlerden biri, diğerinin açık onayı olmaksızın tapuda aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor.

Kaynak: Zingat.com

ETİKETLER
#Güneş
#inter
#ınter
#İnternet
#Genel
#Yerel
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.