Meclis üyesi uyardı: Deprem Kumluca merkezli olsaydı binaların yüzde 10'u yıkılırdı
Kumluca Belediye Meclis Üyesi Yanar Kaymak, Kaş açıklarında 6.0 şiddetinde meydana gelen depremin Kumluca merkezli veya yakınında meydana gelmesi durumunda binaların yüzde 10'unun yıkılabileceğini söyledi.
Antalya'nın Kumluca Belediye Meclis Üyesi Yüksek Mimar Yanar Kaymak, Kumluca’ya kentsel dönüşüm çağrısı yaptı. Kaş açıklarındaki 6.0 şiddetinde yaşanan depremin Kumluca merkezli veya bu bölgeye yakın bir yerde meydana gelmesi durumunu değerlendiren Kaymak, “Binaların 10'u yıkılırdı” dedi. AK Partili Meclis Üyeleri Mimar Yanar Kaymak ve Mehmet Özgür Erkan, Kumluca’da apartman ve daire sahiplerinin bilirkişiler tarafından bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti. Kumluca’nın 15 Eylül 2018 tarihinden itibaren birinci derece deprem bölgesi ilan edildiğine dikkat çeken Kaymak, “Depremin tek tedbiri var. O da tekniğine uygun bina yapmaktır” dedi.
VATANDAŞLARI BİLGİLENDİRELİM
Bazı bina, mülk sahiplerinin veya daire sahiplerinin eski binayı yıkıp yerine ekstra kat çıkılabileceğini düşündüklerini ancak katların şehrin planına göre verildiğini belirten Kaymak, “Riskli binaları tespit edelim, sahiplerini bilgilendirelim. İlgili bakanlıklardan bilirkişi çağıralım. Üniversiteden hocalar davet edelim. Bina sahiplerine ve daire sahiplerine kentsel dönüşümün sebepleri, amaçları, kira imkanları, kredi avantajları, bürokratik kolaylıkları, uzlaşma yöntemleri hakkında bilgilendirme semineri verdirelim. Kentsel dönüşümü teşvik edelim. Çünkü deprem olmazsa her bina ayakta durur. Önemli olan binanın deprem olunca vereceği tepkidir “diye konuştu.
BİRİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİ
Kumluca’nın birinci derece deprem bölgesi olduğunu belirten Kaymak, Kumluca 15 Eylül 2018’den itibaren birinci derece deprem bölgesi olarak kabul edildiğini belirtti. Bölgenin daha önce üçüncü veya dördüncü bölge olarak kabul edildiğini hatırlatan Kaymak, “Kumluca Belediyesi İmar Komisyonu'muzca alınan karar ile kat serbestliğini kaldırdık. Kat serbest bölgelerde katı zemin artı 10 kat ile sınırlandırdık. Zemin artı 8 katın üstüne çıkan tüm binalara bodrum katı zorunlu hale getirdik. Çünkü 1999’dan önceki binalarda teknik denetimsizlik ve yetersizlik var. 1999’dan sonraki binalar sağlamdır diyemeyiz” şeklinde konuştu.