Erdoğan’dan 'hayvan hakları yasası' talimatı
Yasa ile artık hayvanlar ‘eşya’ olmaktan kurtulup ‘canlı’ gibi korunacak. Cumhuriyet Savcıları hayvana eziyette şikâyete gerek kalmaksızın resen soruşturma açabilecek.
Türkiye Gazetesi’nden Ebru Karatosun’nun haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün yapılan MYK toplantısının ana gündem maddesini hayvan hakları yasası oluşturdu. Toplantıda, AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal konuyla ilgili bir sunum yaptı. Erdoğan’ın “Meclis kapanmadan bu kanunu çıkarın” talimatını verdiği öğrenildi. Bu kapsamda, Hayvan Hakları Yasası’nın temmuz ayında Meclis’e sunulması planlanıyor. Yasa ile artık hayvanlar ‘eşya’ olmaktan kurtulup ‘canlı’ gibi korunacak.
SAHİBİ SORUMLU TUTULACAK
Edinilen bilgilere göre, evdeki hayvanlara çip takılacak, sokağa bırakanlara 2 bin TL’ye kadar ceza verilecek. Hayvanların yaptığı bütün eylemlerden sahibi sorumlu olacak. Tehlikeli ırkların alımı ve satımı yasak olacak. Bu ırkları sattığı tespit edilen kişilere para cezası verilecek, tasmasız ve ağzı açık gezdirenler ya da çocukların olduğu yerlere sokanlara yaptırım gelecek.
EZİYETE 6 AYDAN 3 YILA KADAR CEZA
Yeni düzenleme ile Cumhuriyet Savcıları hayvana eziyette şikâyete gerek kalmaksızın resen soruşturma açabilecek. Hayvanlara işkence ederek öldürenlere 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası, eziyet edenlere ise 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Cinsi tükenen ve kasten bir canlının cinsini tüketene 2 yıldan 5 yıla kadar, hayvan dövüştürenlere ise 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Toplantıda, bu cezaların ‘erteleme’ olmaksızın uygulanması yönünde öneri de gündeme geldi. Konuyla ilgili infaz yasasında yapılabilecek değişiklikler masaya yatırılacak. İnfaz yasasıyla ilgili değişiklik yapılması durumunda, bu düzenleme hayvan haklarını da kapsayacak. AK Parti kurmayları, hayvan hakları yasasıyla ilgili önümüzdeki günlerde yeniden toplantılar yaparak, teklife son şeklini verecek.
KISIRLAŞTIRMAYI BELEDİYELER YAPACAK
Sokak hayvanlarının kısırlaştırmasından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumlu olacak. Bakanlık kontrolünde belediyeler kısırlaştırma yapabilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesinden belediyelere kısırlaştırma için ek bütçe verilecek. Hayvanlara kötü muamele yapanlarla ilgili şikayetler Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı İl Tarım Müdürlüklerine yapılacak. Apartmanda hayvan besleme sayısına sınırlama getirilecek.