Türk Donanması, TCG Derya, TCG İstanbul, TCG Arif Ekmekçi ve Marlin SİDA gibi platformlara kavuşarak Mavi Vatan'da gücüne güç katacak.
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, yerli ve milli imkanlarla inşa edilen deniz platformlarıyla savunma sanayiide öne çıkmaya başladı. Donanmadaki yerli projeler Mavi Vatan'da Türkiye'nin gücüne güç katacak. TRT Haber'in aktardığına göre;TCG Derya, TCG İstanbul, TCG Arif Ekmekçi ve Marlin SİDA’la herhangi bir aksaklık olmazsa 19 Ocak itibariyle Donanma’ya teslim ediliyor.
Türk Donanması'na teslim edilen gemilerin ya da silahlı insansız deniz araçlarının orduya ne katacağı, nerede kullanacağı merak ediliyor. Savunma ve Denizcilik Uzmanı Kozan Selçuk Erkan, Ankara'nın yeni süreçte nasıl kabiliyet kazanacağını, yerli projelerin Türkiye'ye ne katacağını yorumladı.
Savunma ve Denizcilik Uzmanı Kozan Selçuk Erkan son dönemlerde gördüğümüz belki de en geniş kapsamlı teslim töreni için "Gemileri kızaktan aynı anda ikişer indirip üçerli paketler olarak teslim ediyoruz. Bu yerli gemi inşaat sanayinde ve özellikle savunma sanayinde ne kadar geliştiğimizin göstergesi" ifadelerini kullandı.
Uzun süredir dikkat çektiğimiz hususlardan biri olan Türk özel tersanelerinin askeri denizcilik konusunda ortaya koyduğu başarıya Erkan da işaret ediyor. Erkan’a göre bu atılımın sonucunu gelecek yıllarda ‘yerlilik oranı daha yüksek’ gemilerin teslim edilmesinde net bir şekilde göreceğiz.
Erkan, her biri birbirinden değerli platformlarla ilgili bilmemiz gerekenleri şöyle sıraladı:
"TCG İstanbul, İstif sınıfı donanmamızın yeni vurucu gücü. Yerli olarak tasarlanmış ilk firkateynimiz... İlk gemi için oldukça yüksek yerlilik oranıyla tamamlandı. Evet, süreç biraz uzadı ama sonunda dışa bağımlılığı çok daha az bir sistem olarak karşımızda.
Örneğin, dikine atış sistemi planlanandan 3 yıl evvel teslim edildi. Geminin üzerinde yakın hava savunma yine takvimde belirtilen tarihten önce geldi. Yerli, son teknoloji aktif faz dizinli radar bu gemimizde bulunuyor. Ayrıca yerli füzeleri, yerli gelişmiş sensörleriyle de savunma sanayinde tam bağımsızlığa giden önemli bir proje oldu."
İkinci durağımız TCG Derya Gemisi… "Başlı başına bir başarı öyküsü" diyor Erkan. Bu geminin de özel tersanede yapıldığını ve TCG Anadolu’dan sonra Türk Donanması’nın en büyük ikinci gemisi olduğu bilgisini paylaşıyor.
TCG Derya’nın sınıfındaki benzer gemilerden çok daha hızlı olduğunu öğreniyoruz. Savaş gemilerinde bulunan gaz türbinli sevk sistemine sahip olduğunu söylüyor Erkan ve “Büyük cüssesine rağmen açık denizde savaş gemileriyle aynı seyir hızında gidip onlara eşlik edecek. Üzerinde SİDA taşıyabilecek. Haliyle denizde ikmal ve muharebe destek gemisinden çok daha fazlası olacak” diyor.
Törenin öne çıkan bir diğer platformu da TCG Arif Ekmekçi lojistik destek gemisi… Bu platformun harp filosunun gerisinde görev alacağına değiniyor Erkan. Donanmanın menzilinin ve denizde kalış sürecinin artacağını, bu gemiyle birlikte dış ülkelerden destek almadan bağımsız bir şekilde lojistik destek sağlanacağını anlatıyor.
Son olarak kendini NATO tatbikatında kanıtlamış bir insansız deniz aracı olan Marlin'e değinildi. Erkan’a göre Marlin, Türk Deniz Kuvvetleri’ne yepyeni kabiliyetler kazandıracak teknolojinin ve denizcilik konseptinin öncüsü bir araç.
Erkan’ın Marlin’den de diğer platformlardan da beklentisi oldukça yüksek. Ancak törenin ardından bu gemiler hemen aktif olarak görevlerde kullanılacak beklentisinin doğru olmayacağı uyarısında bulunuyor.
"Teslim töreni ardından gemiler denenecek. Görev esnasında yeni oluşacak kullanım prosedürleri için uzun seyirlere çıkacak. Personelin de platformların da tecrübesi artacak. Sonrasında asli görevlerine çıkabilecekler" diye süreci özetliyor.
Teslim edilen platformlara baktığımızda bazı detaylar göze çarpıyor. İstif sınıfı gemiler için bu yıl milli dikey atıcıdan testlerin tamamlanmasını bekliyoruz. Sonrasında tam anlamıyla göreve hazır olacak. TCG Derya’nın TCG Anadolu ile uzun mesafelerde görev alması sürpriz olmaz. Arif Ekmekçi yakın denizlerde gemilerimizin tamamlayıcısı olacak. Marlin belki yakın gelecekte Türk denizciliğinin en önemli yüksek teknoloji ihraç kalemlerinden birisi olarak karşımıza çıkacak.
Kozan Selçuk Erkan şöyle devam etti:
Teknolojik olarak donanmamızı sürekli en üstte tutmak zorundayız. Yarışta geri kalan Rusya’nın yeni gemilerinde bile eski teknoloji sistemleri kullanması ve ortaya çıkan durum hepimizin malumu.
Destek gemileriyle daha uzun süre denizde kalabilmek ‘kara bağlantımız olmayan’ ülkelerde de menfaatlerimizi korumamız adına önemli bir güç çarpanı. Aynı gün teslim edilen ve hepsi birbirinden değerli bu platformlar farklı bölgelerde bayrağımızı gösterecek. İşte bu tabloyu ‘Donanmamızın ufukta yükselişi’ olarak görebiliriz.