Kuzey Marmara Otoyolu ile beraber İstanbul'un kuzeyinde ulaşıma nefes olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü için geçiş garantisinde sona gelindi.
Yap-Islet-Devret modeliyle insa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde 7 sene 9 ay olan garanti kapsamindaki isletme süresi 1 yilin ardindan bitiyor. Mayis 2024 itibariyla köprüden geçen araç sayisi ne olursa olsun devlet tarafindan isletmeciye bir ödeme gerçeklestirilmeyecek. Köprünün mülkiyeti ise 3 sene sonra kamuya geçecek.
Asya ve Avrupa'yi üçüncü kez birlestiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün isletme süresi, yüklenici ile kamu arasinda imzalanan sözlesmeye göre 10 yil 2 ay 20 gün olarak belirlenmisti. Garanti kapsamindaki isletme süresi ise 7 yil 9 ayi kapsiyor. 2016 yilinda hizmete açilan köprünün garanti kapsamindaki isletme süresi 1 yil sonra bitecek. Isletme süresi ise 3 yil sonra sona erecek. Köprü, isletme süresinin tamamlanmasinin ardindan kamuya devredilecek. Istanbul Ticaret Üniversitesi Ulastirma Sistemleri Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilicali, mega projenin devletin kasasindan tek bir kurus çikmadan Türkiye'ye kazandirildiginin altini çizerek, "Yap-Islet-Devret (YID) modeli ile yüzyillik hedefler gerçege dönüstü" dedi.
Türkiye'de son 21 yilda 194 milyar dolar degerinde ulastirma yatirimi gerçeklestirildigini dile getiren Ilicali, söyle devam etti: "Bunun yaklasik yüzde 30'u ise kamu-özel sektör is birligiyle yapildi. Kara, hava, demir yolu ve haberlesmede önemli projelere imza atildi. Yap-Islet-Devret modeli ile hayata geçirilen projeler ciddi bir mali fizibilite ile yapildigi için ülkenin faydasina olan karli yatirimlar oldu. Projelerdeki geçis garantileri de çok kisa süre içerisinde basa bas noktaya geldi. Hatta Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü, Izmir Otoyolu gibi projelerde bu garantiler asilmaya da basladi. Bu model uygulanmis olmasaydi, bugün bu projeler hayata geçirilemezdi."
2013 yilinda yapimina baslanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü için "araç geçmez" elestirileri yapiliyordu. Bugün gelinen noktada ise Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu ile birlikte Istanbul'un kuzeyinde ulasima adeta nefes oldu. Günlük ortalama 100 bin aracin kullandigi Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden 2023'ün ilk 6 ayi ile birlikte 200 milyondan fazla araç geçti.
Türkiye'nin yüz aki projelerinden Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Istanbul'daki trafik yogunlugunu rahatlatmanin yaninda ekonomiye de doping etkisi yapti. Köprü, açildigi 2016 yilindan bu yana milli gelire 1,1 milyar dolar, üretime 2,3 milyar dolar, ihracata 191,6 milyon dolar katki sundu. 59,4 milyon dolar vergi geliri elde edilen proje ile istihdama da 6 bin kisilik katki saglandi.
Kaynak: Yenisafak - Yusuf Özdemir