Guatemala'da 3000 yıllık kayıp antik Maya şehri keşfedildi. Los Abuelos adındaki şehirde arkeologlar dev piramitler, büyük heykeller ve su kanalları keşfetti. Arkeologlar şehrin o dönemlerde kullanılan önemli bir tören ve ibadet merkezi olduğunu düşünüyor.
Orta Amerika şehirlerinden Guetemala'nın kuzeyindeki ormanlarla kaplı Peten bölgesinde, neredeyse 3 bin yıl önce kurulmuş bir Maya şehri keşfedildi.
Arkeologlar tarafından "Los Abuelos (İspanyolca "Büyükanneler ve Büyükbabalar")" adı verilen şehrin tören ve ibadet merkezi olduğu düşünülüyor.
Kentin kalıntılarında ise ortaya çıkan devasa piramitler, anıtsal heykeller ve karmaşık şehir planları buranın Maya uygarlarının erken dönemlerinde önemli bir yerleşim yeri olduğunu gösteriyor.
Guetemala Kültür Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Los Abuelos kenti, M.Ö. 800 ila 500 yılları arasında kuruldu. Maya uygarlığının Orta Preklasik Dönemi'ne tarihlenen şehir, Uaxactun adlı önemli bir arkeoloji alanından 21 kilometre uzakta yer alıyor.
Kentin toplam alanı yaklaşık 16 kilometrekare olarak ölçüldü. Yani burası sadece bir köy değil, karmaşık bir kentsel düzenlemeye sahip büyük bir yerleşim yeri.
Los Abuelos ismi arkeologlar tarafından, kentte bulunan iki insanı andıran heykelden dolayı koyuldu. Bu figürler "atalardan kalma bir çift" olarak tanımlanıyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, şehirdeki mimari planlamanın dikkat çekici olduğunun altı çizilerek "Yapılar, bölgeye özgü eşsiz ikonografilerle oyulmuş anıtlarla bezeli. Bu da buranın sıradan bir yerleşim yeri olmadığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Şehirdeki en dikkat çekici yapıların başında ise tam 33 metre yüksekliğindeki piramit geliyor.
Bu piramitte, Maya uygarlığının en eski dönelerine ait freskler ve su kanal sistemi bulundu.
Arkeologlar aynı bölgede keşfedilen üç antik yerleşimin daha önce bilinmeyen bir "kentsel üçgen" oluşturduğunu belirtiyor. Bu yeni keşif, pre-Hispanik Peten bölgesinin tören ve siyasi organizasyon yapısını yeniden değerlendirilmesine neden olabilir.