Kültür - Sanat

5 bin yıllık ekmek yeniden pişirildi! Kazıdan çıktı, yeniden satışta

Binlerce yıl öncesinden bugüne ulaşan bir ekmek, Eskişehir'de gün yüzüne çıktı. Küllüoba kazılarında bulunan 5 bin yıllık ekmek, hem müzede sergileniyor hem de yeniden üretilerek raflarda yerini alıyor.

KAYNAK:
IHA
|
GİRİŞ:
21.05.2025
saat ikonu 22:32
|
GÜNCELLEME:
21.05.2025
saat ikonu 22:32

Eskişehir’in Küllüoba Antik Kenti’nde yürütülen arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan 5 bin yıllık ekmek, "Zamanın Mayası" adlı sergiyle ETİ Arkeoloji Müzesi'nde ilk kez ziyaretçilere sunuldu. Erken Tunç Çağı’na tarihlenen, Gernik buğdayı ile hazırlanmış ve pişirilmiş halde bulunan bu eşsiz eser, Türkiye'deki müzelerde sergilenen ilk ekmek olma özelliğini taşıyor.

5 bin yıllık ekmek yeniden pişirildi! Kazıdan çıktı, yeniden satışta

5000 YILLIK EKMEK YENİDEN ÜRETİLDİ

Müzeler Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte açılış konuşmalarını Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy yaptı. Aksoy, Eskişehir’de sürdürülen beş ayrı kazı alanına dikkat çekerek, kültürel mirasın korunması ve kültür turizmiyle ekonomik gelişimin sağlanmasının önemine vurgu yaptı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ise, Küllüoba’da bulunan bu arkeolojik değerin yalnızca geçmişi değil, bugünü de etkileyen bir miras olduğunu belirtti. Ünlüce, "5000 yıllık bir ekmeğin, buğdayı, içeriği, oranları analiz edilerek yeniden üretildi. Ve şimdi bu ekmek, 'Küllüoba Ekmeği' adıyla halkla buluşacak," dedi.

5 bin yıllık ekmek yeniden pişirildi! Kazıdan çıktı, yeniden satışta

Küllüoba kazısından ilham alınarak, aynı malzemelerle yeniden üretilen Gernik buğdaylı bu özel ekmek, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek tesislerinde hazırlandı. Sınırlı miktarda üretilecek "Küllüoba Ekmeği", 50 TL fiyatla Üretici Marketler'de satışa sunulacak. Başkan Ünlüce, “Buğdayın nadir bulunması nedeniyle fiyatı yüksek ama anlamı paha biçilemez,” sözleriyle üretimin özel niteliğine dikkat çekti.

“Zamanın Mayası” sergisi, 22 Haziran’a kadar ETİ Arkeoloji Müzesi’nde ziyaret edilebilecek. Bu sergi, hem geçmişin izlerini bugüne taşıyor hem de Anadolu’nun binlerce yıllık tarım ve yaşam kültürüne ışık tutuyor.

ETİKETLER
#eskişehir
#ekmek
#Anadolu
#dsö
#Google Play Store
#arkeoloji
#tarih
#Küllüoba Antik Kenti
#Gernik Buğdayı
#Etİ Arkeoloji Müzesi
#Müzeler Haftası
#Kültür Turizmi
#Kültür - Sanat
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.