Dişler, insan hayatının devamı ve sağlıklı yaşam sürmesi için alınan besinlerin öğütülmesini sağlayan organlarımızdır. Dişlerimiz, önemli bir organ olmasaydı herhalde adına fakülte açılmazdı. Peki, bu kadar önemli olan dişlerimizin sağlığını önemsiyor ve koruyor muyuz? Bu haberimizde sizler için "ağız ve diş sağlığı"nı korumak için nelere dikkat etmemiz gerektiğine hep birlikte göz atalım…
Dişleri uzun süre kaybetmeden sağlıklı bir şekilde korumanın yolu diş hekiminizin önerdiği koruma yöntemlerini uygulamak olacaktır. Evet, ancak bir hekimin verebileceği bilgilerle sağlıklı dişlere ve ağza sahip olabilirsiniz. Ancak üzülerek söyleyelim ki ülkemizde ağız ve diş sağlığına halkımız gereken önemi maalesef vermiyor. Diğer ülkelere kıyas yapıldığında bunun en büyük nedeni arasında insanımızın ihmalkârlığı sebep oluyor desek duygusal bir tespitten öte realist bir tespitte bulunmuş oluruz.
İşte bu ihmalkârlık sebebiyle dişler çürüdüğünde hekimin kapısını çalan vatandaşlarımız acılar ve ağrıları çekerek dişini de kaybediyor… Diş ağrısını çeken bilir gerçekten. Sabahlamadan, bir dakika dahi uyumadan bütün bir geceyi ağrılar içinde geçirdikten sonra dişlerimizin ağzımızda olduğunu hatırlıyoruz. O zamana kadar yokmuş gibi davranıyoruz.
Peki, ağız ve diş sağlığını korumak, çürümesine, çekilmesine karşı tedbirler almak çok mu zor?
Günümüzde ağız ve diş sağlığını korumak, diş çürümelerine mani olmak artık çok kolay. Bunun için yapılması gereken ilk şey herkesin başta düşünce yapısının değiştirmesi, toplumun “diş” deyince çürüklerinden dolayı çektiği ağrılar, diş hekimini de ağrıyı gideren kişi olarak görmemesi gerekir.
Mankenlerin, sanatçıların porselen dişlerine hayran kalmayan yoktur. Bir de her televizyon programında mutlaka bir veya birkaçını görünce insanlar en güzel dişlerin bu olduğu imajına kaptırıyor kendini.
Ancak porselen dişlerin ömür boyu dayanmayacağının bilinmesi gerekir. Kesilen dişlerin bir daha düzeltilme ihtimali hiç yok! Diğer taraftan, bembeyaz ve iri dişler en sağlıklı dişler değildir. En güzel diş, kişinin kendi ana dişidir. İnsanın ana dişini bozup üzerine suni birşey yerleştirmesi yararlı bir uğraşı değildir. Sonuçta yaptığınız şey ne kadar mükemmel olursa olsun, yapay olduğu için belli bir zaman sonra bileşenleri ayrılmaya başlıyor. Kişinin dişini yaptırdığı zamanki biyokimyası üç yıl sonrakiyle aynı özellikte olması mümkün değildir. Sonra kişi porselenim güzel oldu diye ağız ve diş temizliğini de ihmal ediyor. Bu düşünce tarzı kişinin daha büyük zahmetler çekmesine sebep oluyor.
Evet, ağız ve diş sağlığımız sosyal hayatımızı, yaşam kalitemizi çok etkiler. Bunun için alınacak en güzel tedbir de iyi bir fırça, doğru bir fırçalama tekniği, gerçek bir diş hekimidir…
En temel koruma yöntemi olarak kullanılan suyun içinde yeterli flor olması, dişlerin düzenli olarak fırçalanması, diş ipi kullanılması, aşırı tatlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durulması şayet bunlar yenilmişse dişlerin mutlaka fırçalanmasına ve düzenli olarak diş hekimine kontrole gidilmesi gerekir.
Sağlıklı dişler için:
sağlıklı dişlerinizle bol bol gülümsemeyi unutmayın…
Şekersiz çiklet çiğnemek diş sağlığına 2 açıdan yararlı olur:
D Vitamininin sağlıklı dişler ve kemikler için kalsiyum kadar gereklidir.
K vitamini eksikliği diş temizliğinden sonra diş etlerinin de kolayca kanamasına sebep olur. B vitamini ailesinde tiyamin, riboflavin, niyasin, B6vitamini, B12 vitamini ve folik asit gibi vitaminler bulunur.