Sosyal medyada yapılan bir ankette Türkiye'de yaşayan insanlarda bipolar hastalığı yoğun olarak görüldü. Ankete yoğun gösterilen ilgi sonrası halkın yüzde 70'inde bu sorunun olabileceği ön görüldü.
Psikolojik sorunlar arasinda en sik görülen bipolar Türkiye'de görülme sikligini abartti. Geçtigimiz gün ABD'li bilim insanlarinin insanlarin çogunda gizli bipolar olabilecegini ön görmesi sonrasi sosyal medyada bir anket çalismasi yapildi. Çalismaya katilan insanlarin yüzde 70'inde inisli çikisli psikolojik sorun denilen bipolar net bir sekilde görüldü.
Anket sonucunda görülen oran sonrasi sosyal medyada "Türkiye'nin bitki örtüsü bipolar "olduguna dair paylasimlar ise güldürdü. Psikolojik ankette insanlarin sorular arasindaki geçislerindeki degisim sasirtti. Ekonomik sorunlardan sikayetçi olan ancak öte yandan arkadaslariyla tatil plani yapanlarin agirlikta oldugu sonuçta en dikkat çeken ise aile ortaminda ve is ortaminda ayni kisilikte olmadigini hisseden insanlar, oldu.
Ancak anket çalismasinda özellikle dikkat çeken kisim ise kisilerin siyasi destekleri oldu. Geçtigimiz yil yapilan Cumhurbaskanligi seçim sonuçlari baz alinarak insanlarin sag görüsü iktidar seçtikten sonra yerel seçimlerde sol partilerin yüksek seviyede görülmesi de sosyal medyada bazi kullanicilarin diline düstü. Kullanicilar anket üzerinden "ülkenin genelinde bipolar var tarzinda" yorumlarda bulundu. Gerçek ise psikologlar tarafindan daha net bir sekilde açiklandi.
Psikologlar manik ataklarin çogunlukta oldugu insanlarin aslinda acilen tedavi edilmesi gerektigini belirtti. Gizli depresyon ve bipolar bozuklugu yasayan insanlarin yüzde 50'si ise genellikle 20-40 yas arasindaki kisilerde daha sik görülüyor. Gençler yasadiklari sorunlari aile ya da çevrelerine anlatamadiklari için yasadiklarini genellikle agresif depresif denilen ani patlamalarla ortaya çikartirlar.
Erkek ve kadinlarda esit oranda görülür. Ancak son yillarda bazi çalismalarda erkeklerde bipolarda mani ataklarinin arttigi tespit edildi. Bunun en net belirtisi ise yapilan bir baska arastirmada erkeklerin kadinlara oranla daha hizli is ve is alani degistirmelerine baglandi.
Zit duygulari belirli zaman araliklarinda çok yüksek seviyelerde yasayan kisilerin yasadigi duyusal bozukluktur. Fikirlerini ve düsüncelerini beyan edince genellikle ya çok yükselir ya da içe kapanik bir tavir sergiler. Tartisma sirasinda verdikleri duygu durumundaki bozukluk sonrasi tetiklenen bunalim sürecinde manik belirtiler; riskli kararlar, hizli konusma, kendini önemli hissetme, uygun olmayan davranislar. Depresif belirtilerde; üzgün, degersiz hissetme, sinir orani yüksek, istahsizlik kendine zarar verme düsüncesi.