İsviçre'deki Basel Üniversitesinin araştırmacıları, masseter kasının daha önce bilinmeyen bir bölümünü keşfettiklerini duyurdu. Yeni keşfedilen katman, elmacık kemiğinin arkasından alt çenenin ön kas bölümüne kadar uzanıyor. Üstelik bu kas katmanı, vücudun en belirgin çene kasındaki üçüncü katman olarak tanımlanıyor.
Masseter kası, yemek yerken, sakız çiğnerken veya herhangi bir nedenle çenemizi sıkarken rahatlıkla görülebiliyor.
Anatomi ders kitapları, genellikle masseter kasını "yüzeysel" ve "derin" bir kısım olmak üzere iki katmana sahip olarak tanımlamakta. Ancak Basel Üniversitesi Biyotıp Bölümü'nden Szilvia Mezey ve üniversitenin Diş Hekimliği Merkezinden Profesör Jens Christoph Türp liderliğindeki araştırma ekibi, daha da derin bir katman buldu.
Araştırmacılar, keşfettikleri kas katmanına “Musculus masseter pars coronidea” ismini verdi. Bilim insanları, bu kas katmanının alt çeneyi sağlamlaştırmaya ve geriye çekmeye yaradığını düşünüyor.
Szilvia Mezey yaptığı açıklamada, "Masseter kasının bu derin bölümü, seyri ve işlevi açısından diğer iki katmandan açıkça ayırt edilebilir." şeklinde konuştu.
2000'lerin başlarında masseterin üç katmana sahip olduğunu bildiren çalışmalar yayımlandı. Ancak önceki araştırmacılar, kasın yüzeysel kısmını iki bölüme ayırdı. Ayrıca söz konusu çalışmalarda bilim insanları, masseter kasının derin bir bölümde olduğu fikrini taşımaya da devam ediyordu.
Prof. Dr. Jens Türp, "Bu çelişkili açıklamalar ışığında masseter kasının yapısını tekrar kapsamlı bir şekilde incelemek istedik. Bulgumuz, zoologların yeni bir omurgalı türü keşfetmesine benziyor." dedi.
Bilim insanları, anatomide yeni bir sayfa açma potansiyeline sahip çalışmayı Annals of Anatomy adlı bilimsel dergide yayımladı.