University of Central Lancashire (UCLan) doktora öğrencisi Alexia Lopez tarafından keşfedilen dev bir halka şeklindeki yapı, "Big Ring" olarak adlandırıldı.
Dünya'dan 9.2 milyar isik yili uzaklikta, evrende bilim insanlarini saskina çeviren dev bir halka seklinde yapi kesfedildi. "Big Ring" (Büyük Halka) olarak adlandirilan bu ultra büyük yapi, yaklasik 1.3 milyar isik yili çapinda ve dört milyar isik yili uzunlugunda bir çevreye sahip.
University of Central Lancashire (UCLan) doktora ögrencisi Alexia Lopez tarafindan bulunan bu yapinin, evrenin mevcut anlayisini sarsacak kadar büyük oldugu degerlendiriliyor.
Büyük Halka, galaksiler ve galaksi kümelerinden olusan bir yapinin parçasi ve Dünya'dan bakildiginda Ay'in gece gökyüzündeki görünümünün yaklasik 15 kati büyüklügünde görünüyor. Ayrica, üç yil önce kesfedilen 3.3 milyar isik yili uzunlugundaki "Giant Arc" adli baska bir yapidan sonra bu büyüklükteki ikinci yapi olarak kayda geçti.
Lopez, bu devasa yapilarin evrenin su anki anlayisina kolayca sigdirilamayacak kadar büyük oldugunu belirterek, "Bu ultra büyük boyutlari, ayirt edici sekilleri ve kozmolojik yakinliklari kesinlikle bize önemli bir sey anlatmali." ifadesini kullandi.
Bilim dünyasi, bu tür ultra büyük yapilarin genellikle kütle çekimi instabilitesi adi verilen bir süreç sonucunda olustugunu kabul ediyor. Ancak, bu sürecin bir sinirlamasi oldugu ve genellikle 1.2 milyar isik yili civarinda oldugu biliniyor. Big Ring ve Giant Arc ise bu sinirlari zorlayarak, beklenenden çok daha büyük boyutlara sahip.
Big Ring ve Giant Arc, ayni bölgede, yaklasik olarak Çoban Takimyildizi civarinda bulunuyor. Big Ring, gökyüzünde neredeyse mükemmel bir halka gibi görünse de, Lopez'in analizine göre daha çok bir spiral sekline benziyor. Ve yüzü Dünya ile hizalanmis durumda.