Tgrt Haber

Darwin'in teorisi çürütüldü: Sıtma çalışması bilim tarihine geçti

03 Şubat 2022 16:45 - Güncelleme : 03 Şubat 2022 16:51
Darwin'in teorisi çürütüldü: Sıtma çalışması bilim tarihine geçti

Araştırmacılar, genomlarda sıtmayla savaşan bir mutasyonu Afrika ve Avrupa’daki popülasyonlar boyunca takip etti. Ekip, genetik mutasyonun Afrika'da çok daha yaygın olduğunu buldu. Çevresel faktörlere yanıt olarak rastgele olmayan bir mutasyon olduğunu öne sürdüler. Bu, Darwin’in genetik mutasyonlarla ilgili fikrini çürütüyor.

İsrail’deki Hayfa Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı bir çalışma, Darwin'in genetik mutasyonların her zaman rastgele olduğu teorisini çürütüyor. Araştırmacılar, mutasyonların çevresel baskılara yanıt olabileceğine dair kanıtlar buldu.

Yüzyıldan fazla bir süredir bilim insanları, Charles Darwin'in tüm genetik mutasyonların rastgele ve tesadüfi olduğu ve en faydalı özelliklerin üreme nesilleri boyunca aktarıldığı teorisine bağlı kaldı. Ancak Hayfa Üniversitesi bilim insanları, insan hemoglobin S (HbS) mutasyonunun oluşumunun rastgele olmadığını keşfetti.

MUTASYONLAR RASTGELE DEĞİL

Mutasyonu taşıyan insanlar sıtmaya karşı daha fazla korunurken, Afrika'daki insanların Avrupalılara kıyasla daha fazla mutasyona sahip olduğu ortaya çıktı. Bilim insanları, Afrikalıların sıtmaya karşı korunmaya daha fazla ihtiyacı olduğu için mutasyonun 'Darwinizm'in aksine’ rastgele olmadığını gösterdi.

Darwin'in teorisi çürütüldü: Sıtma çalışması bilim tarihine geçti

Bu yeni çalışmanın insan genlerindeki 'rastgele olmayan mutasyonların' ilk kanıtı olduğu düşünülüyor. Bulgular, Darwin'in evrim teorisinin merkezindeki fikre meydan okuduğu için bilim dünyasında ilgiyle karşılandı. Profesör Livnat, "Yüzyıldan fazla bir süredir, önde gelen evrim teorisi rastgele mutasyonlara dayanıyordu" dedi.

Araştırma ekibi, bulgularını Genome Research dergisinde yayımladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...