Soğuk Savaş döneminden kalma Sovyet uzay aracının bugün Dünya'ya düşmesi bekleniyor. Uzay aracının nereye düşeceği gizemini hala korurken, Türkiye de riskli bölgeler arasında yer alıyor. İşte detaylar...
Soğuk Savaş döneminde fırlatılan Kosmos 482'nin "Lander" uzay aracının bugün atmosfere girmesi bekleniyor. Soğuk Savaş döneminde Venüs'e fırlşatılması planlanmıştı fakat uzay aracı dünya yörüngesinden çıkamamıştı. Başarı sağlayamayan uzay aracı bunun yerine dört parçaya ayrıldı. Kosmos 482'nin fırlatma sırasında dağılan parçalarından biri, kısa bir süre sonra Yeni Zelanda'ya indi fakat diğer parçasının nereye ineceği hala gizemini koruyor.
University College London'da profesör olan Marek Ziebart, durumun alışılmadık olduğunu, yörüngeden çıkan uyduların sürüklenme nedeniyle gezegenin atmosferinde yanma eğiliminde olduğunu aktardı.
Venüs'ün asidik atmosferi ve aşırı sıcaklığı gibi aşırı koşullara dayanacak şekilde tasarlanmış olan uzay aracı, çok yüksek ihtimalle tek parça olarak Dünya yüzeyine inecek.
İniş aracının Dünya atmosferinden geçebilecek kadar sağlam olması bekleniyor.
Çarpacağı yerin konumu hala bir gizem. Şu anda NASA, iniş sondasının 52 derece kuzey ve 52 derece güney enlemleri arasında herhangi bir yere düşebileceğini tahmin ediyor. Çarpma ihtimali olan konumlar arasında Türkiye de var.
İniş aracının hem ağır hem de yüksek hızda hareket etmesi nedeniyle "yıkıcı kabiliyete sahip olması" bekleniyor.
Uzmanlar, uzay aracının yerleşim yerlerine isabet edebileceğini ancak Dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 72'sinin suyla kaplı olduğunu belirterek, "Suya çarpma ihtimalinin çok yüksek olduğunu" aktarıyor.