Çinli bilim insanları tarafından dünyanın ilk yapay zeka hastanesi kuruldu. 42 yapay zeka doktorunun yer aldığı sanal hastane, sadece birkaç günde 10 bin hastaya teşhis koydu.
Çin yapay zeka teknolojisinin sağlık sektöründeki etkisini bir adım öteye taşıyarak, dünyanın ilk kapsamlı yapay zeka hastanesini kurdu.
Tsinghua Üniversitesi'nin Yapay Zeka Endüstri Araştırma Enstitüsü'nde görev alan bilim insanlarının geliştirdiği proje doktorlardan, hemşirelere ve danışmanlara kadar birçok insanın görevini yerine getiriyor.
Hastane yapay zeka destekli sohbet robotunun çok ötesinde bir deneyim sunuyor. Bu yapay doktorlar, bir hastanın başvurusundan tanısına, reçetesinden rehabilitasyonuna kadar tüm sağlık sürecini kapsayan kapalı bir devre simülasyonu yürütüyor.
Bilim insanları tarafından yayınlanan teknik rapora göre hastalığın ilk belirtileri analiz ediliyor, randevu ve kayıt işlemleri gerçekleştiriliyor, Muayene teşhis, tedavi ve ilaç yazımı gibi adımlar tamamlanıyor. En son ise yapay zekalar hastanın rehabilitasyon ve takibini gerçekleştiriyor.
Sistemin ilk test sürecinde yapay zeka doktorlar 3 günde yaklaşık olarak 10 bin sanal hastanın teşhisini koyarak, işlemlerini gerçekleştirdi.
Doktorların ise haftada ortalama 10 hastaya teşhis koyarak işlemlerini gerçekleştirdiği ifade edildi.
Yapay zeka doktorlarının özellikle solunum yolu hastalıklarına dair teşhislerde doğruluk oranın yüzde 93,06 olduğu belirtildi. Bu doğruluk oranın, uzman doktorlara oldukça yakın olduğu ifade edildi.
Araştırmanın başında olan bilim insanı Liu Yan konuyla ilgili Global Times'a verdiği röportajda "Bu sistem, insan doktorların yerine geçmek için değil, onlarla iş birliği içinde çalışmak için tasarlandı. Ulusal tıbbi düzenlemeler çerçeve4sinde, teknolojinin olgunlaşması ve doğru uygulanmasını sağlamak zorundayız" ifadelerini kullandı.