Yaşam

Dünyaya umut veren keşif: Plastik yiyen mikroplar!

Bilim dünyası, düşük sıcaklıkta bile plastikleri sindirebilen mikroorganizmalar keşfetti. Söz konusu keşif, canlı yaşamı ve daha temiz bir dünya için umut ışığı oldu.

Dünyaya umut veren keşif: Plastik yiyen mikroplar!
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
10.05.2023
saat ikonu 09:34
|
GÜNCELLEME:
10.05.2023
saat ikonu 09:34

Dünyada son özellikle yüzyılda patlama yayan plastik kullanımı temiz kaynakların kirlenmesinin yanı sıra canlı yaşamının sağlığı açısından büyük riskler taşıyor. Ancak yapılan yeni bir araştırmanın sonuçları bu konudaki karamsarlığı ortadan kaldıracak cinsten.

İsviçreli bilim insanları, düşük sıcaklıklarda dahi plastikleri sindirebilen mikroplar keşfettiklerini duyurdu. Uzmanlara göre Söz konusu keşif, geri dönüşüm açısından yeni bir dönemin kapısını açabilir.

Aslında bunu yapabilen birçok mikroorganizma daha önce de bulunmuştu. Ancak bunlar sadece 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda işlevseldi. Bir başka deyişle plastiklerin imhasında bu mikroorganizmaların kullanılması endüstriyel açıdan çok yüksek maliyet gerektiyordu. Yeni keşifteki mikropların farkı ise bunu 15 derecede yapabilmeleri.

The Guardian'ın haberine göre, İsviçre Federal Enstitüsü'nden (WSL) Dr. Joel Rüthi ve meslektaşları, Grönland, Svalbard ve İsviçre'de bir yıl boyunca yerde tutulan veya kasıtlı olarak toprağa gömülmüş plastik üzerinde büyüyen 19 bakteri türü ve 15 mantar örneği aldı.

Mikropların laboratuvarda karanlıkta 15 derecede tek suşu kültürler halinde büyümesine izin veren ekip farklı plastik türlerini sindirip sindiremeyeceklerini test etti. Sonuçlar, bakteri suşlarının "phyla actinobacteria" ve "proteobacteria"da 13 cinse ve mantarların "phyla ascomycota" ve "mucoromycota"da 10 cinse ait olduğunu gösterdi.

Test edilen plastikler, biyolojik olarak parçalanmayan polietilen (PE) ve biyolojik olarak parçalanabilen polyester-poliüretan (PUR) ve ayrıca ticari olarak temin edilebilen biyolojik olarak parçalanabilen iki polibütilen adipat tereftalat (PBAT) ve polilaktik asit (PLA) karışımını içeriyor.

Bu plastikler üzerinde 126 günlük inkübasyondan sonra bile suşların hiçbiri PE'yi sindiremedi. Ancak 11 mantar ve sekiz bakteri dahil olmak üzere 19 suş (yüzde 56), 15 derecede PUR'u sindirebilirken, 14 mantar ve üç bakteri, PBAT ve PLA'nın plastik karışımlarını sindirebildi.

Araştırma bulguları Frontiers in Microbiology dergisinde yayınlandı.

ETİKETLER
#isviçre
#geri dönüşüm
#Yaşam
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.