Tgrt Haber

21 Mart ekinoksu nedir, özellikleri neler? 21 Mart ilkbahar ekinoksu nasıl oluşur?

21 Mart 2022 14:45 - Güncelleme : 21 Mart 2022 15:04
Güney Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart Sonbahar Ekinoksu - 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu olarak tanımlanıyor

Yıl içerisinde iki kez gerçekleşen ekinokslardan biri bugün yaşanacak. Eylül ve Mart ayında gerçekleşen ekinoks, gece ve gündüzün eşit olması durumuna denilmektedir. 21 Mart’a girilmesiyle birlikte 21 Mart ekinoksu nedir, özellikleri neler? 21 Mart ilkbahar ekinoksu nasıl oluşur? Soruları araştırılıyor. İşte 21 Mart ekinoksuna dair tüm merak edilenler…

Güney Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart Sonbahar Ekinoksu - 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu olarak tanımlanıyor

21 Mart ilkbahar ekinoksu bugün gerçekleşiyor. Eylül ve Mart ayı olmak üzere yılda iki kez gerçekleşen ekinokslarda gündüz ve gece eşitlenmesi yaşanacak. 21 Mart ilkbahar ekinoksundan sonra günler uzamaya başlayacak. Mevsim döngülerinin ana noktalarından biri olan 21 Mart ilkbahar ekinoksu ve özellikleri ise en çok merak edilen konular arasında yerini aldı. 21 Mart ekinoksu nedir, özellikleri neler? 21 Mart ilkbahar ekinoksu nasıl oluşur? İşte detaylar…

21 MART EKİNOKSU (GÜN-TÜN EŞİTLİĞİ) NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELER?

Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucu aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an olan Ekinoks, gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Ekinoks her yıl bir kez tekrarlanır. 

21 Mart ekinoksu nedir, özellikleri neler? 21 Mart ilkbahar ekinoksu nasıl oluşur?

  • 21 Mart İlkbahar Ekinoksu’nda güneş ışınları ekvatora dik açı (90 derece) ile gelir. Ekinoks, kelime anlam olarak gün ve tünün (gecenin) eşit olması anlamına gelir. Bu olayla birlikte gece ve gündüz birbirine eşitlenir, hem Kuzey hem Güney Kutbu aynı anda gün doğumu hattına girer.
  • Yılda iki kez meydana gelen ekinoks halinde gece ve gündüz eşittir. Bugünden sonra gün uzadıkça gece kısalmaya başlar. Ekinoks olayı, baharın başlangıcı ve havaların ısınması olarak da bilinir.
  • Gün ışığı, her iki yarım küre arasında eşit olarak paylaşılmaktadır.
  • 21 Mart İlkbahar Ekinoksu ile birlikte Güney Yarım Küre’de geceler gündüzlerden uzun olmaya başlar.
  • Kuzey Yarım Küre’de ise gündüzler gecelerden uzun olmaya başlar. Böylece gün ışığı, her iki yarım küre arasında eşit olarak paylaşılır.

EKİNOKS NASIL OLUŞUR? 21 MART İLKBAHAR EKİNOKSU

  • Mart ekinoksu, Dünya'nın mevsim döngüsünün dört ana dönüm noktasından birini işaret ediyor.
  • Bu yıllık değişimleri gözlemliyoruz, çünkü normalde bildiğiniz gibi gezegen kendi ekseni üzerinde eğiktir; böylece yılın çoğu için bir yarım küre veya diğeri güneşe daha yakındır ve daha uzun günler yaşar.
  • Ancak bu eğim diğer zamanlar ekinoksları yok eder, mart ve eylül aylarında kaybolur ve gezegenin her iki yarısı da gündüz ve geceleri eşit miktarda alır.
  • Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar.
  • Sonrasında ise ülkemizin de içinde olduğu bu yarım kürede 23 Eylül'e kadar sıcaklar hakim olur.
  • Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür.
  • Dünya'da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...