Almanya'nın Bavyera bölgesinde arkeologlar tarafından günümüzden 3000 yıl öncesine ait bir kılıç bulundu. Kılıcın dikkat çeken noktası ise ilk neredeyse ilk günkü parlaklığını koruması oldu. Kılıcın parlaklığını korumadaki teknolojisi ise tarihçileri ve arkeologları şaşırttı.
Günümüzden yaklaşık olarak 3 bin yıl öncesine ait bir kılıç bulundu. Antik kılıcı bulan arkeologlar tarafından açıklanan bilgilere göre kılıç neredeyse ilk günkü parlaklığını koruyor.
Almanya'nın Bayveyra bölgesinde keşfedilen kılıcın antik çağda kullanılan savaş teknolojileri konusunda devrim yarattığı ifade edildi.
Bavyera Kültürel Miras Koruma Dairesi (BLfD) tarafından yapılan açıklamaya göre, kılıç Nördlingen kentinde yapılan kazılar sırasında bir mezarın içinde bulundu.
Arkeologlar tarafından kılıcın Orta Bronz Çağı'nda üretildiği tahmin ediliyor. Orta Bronz Çağı'ndan günümüze kadar ulaşmış kılıçların sayısı oldukça az. Bu kılıcın neredeyse ilk günkü parlaklığını koruması ise daha da ender kılıyor.
Kılıcın en dikkat çeken özelliklerinden birisi ise sekizgen şekilli kabzası oldu. Bronz Çağı'nda bu işlemelerin yapılması demirciliğin ve işçiliğin ne kadar gelişmiş olduğunu gösteriyor.
Antropolojik ve arkeometalürjik çalışmalara göre bu tür kılıçlar hem savaşta kullanılmış hem de sembolik anlamlar yüklenerek seçin savaşçılarla birlikte gömülmüş olabilir.
BLfD Başkanı Prof. Mathias Pfeil "“Bu tür bir buluntu arkeologların ömrü boyunca belki bir kez karşılaşacağı kadar nadirdir. Kılıcın korunma durumu olağanüstü. Metalin yüzeyi neredeyse parıldıyor. Bu, sadece teknik bir başarı değil, aynı zamanda antik dünyanın estetik anlayışına da ışık tutuyor” dedi.
Journal of Archaelogical Science dergisinde yayınlanan araştırmalara göre, Bronz Çağı'nda özellikle savaş aletlerinin mezarla birlikte gömülmesi, savaşçıların toplumsal statüsünü yansıtan önemli bir gelenek olarak görülüyordu. Ayrıca bu dönemde zanaatkarlığa bir sanat gözüyle bakılıyordu. Yani bronz işçiliğinde olan kabiliyet genel olarak soylu insanların birikimini temsil ediyordu.