Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, son dönemde yaygınlaşan ağız gargarası kullanımına karşı dikkat çeken uyarılarda bulundu. Özellikle alkol ve asit bazlı gargaraların uzun süreli kullanımında ağız sağlığı üzerinde ciddi riskler oluştuğunu belirten Prof. Dr. Özkan, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” ifadesini kullandı.
pH değeri düşük, yani asidik olan ve yüksek oranda alkol içeren gargaraların diş minesinde incelme, hassasiyet, çürük artışı ve renk değişimlerine neden olduğunu belirten Prof. Dr. Özkan, bu ürünlerin tat tomurcuklarını da etkileyerek tat alma duyusunun kaybına yol açtığını söyledi.
Özkan, “Yoğun alkol ve klorheksidin içeren gargaralar, dil yüzeyindeki papillaların silikleşmesine ve yok olmasına neden oluyor. Bu durum tatları ayırt edememe, dilde yanma ve kronik rahatsızlıklara yol açabilir. Tat alma duyusunun kaybı, yaşam kalitesini doğrudan etkiler ve kalıcı olabilir.” dedi.
2024 yılında yapılan bilimsel araştırmalara göre, uzun süreli gargara kullanan bireylerde yüzde 18 oranında tat kaybı ve dil yanması vakaları tespit edildi.
Dişlerini beyazlatmak umuduyla gargara kullananları da uyaran Prof. Dr. Özkan, asit içerikli ürünlerin ağız mukozasında ciddi hasara yol açtığını belirtti. Prof. Dr. Özkan, “Yanak içlerinde yanma, kuruluk, soyulma ve ilerleyen süreçte açık yaralara sebep olabilir. Her gargara kullanımında aslında ağzınızın doğal koruma tabakasını yakıyor olabilirsiniz” uyarısında bulundu.
Aynı çalışmaya göre, düzenli gargara kullananlarda yüzde 32 oranında diş erozyonu ve mine kaybı görüldü. Bu da dişlerin sararmasına, çürüklere ve estetik kaygılara yol açıyor.
Prof. Dr. Özkan, özellikle klorheksidin içeren gargaraların, dişlerde kalıcı kahverengi ve siyahımsı lekeler oluşturduğuna dikkat çekerek, bu lekelerin diş taşı gibi kalıcı hale gelebileceğini söyledi.
Ayrıca bu maddelerin ağız mukozasında ülserlere, diş eti çekilmesine ve ileri safhada çene kemiğinde erimeye neden olabileceğini vurguladı.
Yüzde 2’lik klorheksidin çözeltilerinde, kullanıcıların yüzde 9,8’inde ağız mukozasında ülserasyon ve beyaz plak oluşumu görüldüğü belirtiliyor.
Söz konusu gargaraların sadece ağız sağlığını değil, vücut sağlığını da tehlikeye attığını belirten Prof. Dr. Özkan, “Ağız gargaraları masum bir temizlik ürünü değildir. Özellikle klorheksidin bazlı antiseptikler, ağız mikrobiyotasını bozarak mide ve kalbe kadar olan nitrik oksit dengesini altüst edebilir. Bu da uzun vadede hipertansiyon, kalp damar hastalıkları ve bağışıklık sistemi zayıflığı gibi sorunlara yol açar” dedi.
Prof. Dr. Özkan, ağız gargarası seçerken şu noktalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti:
Prof. Dr. Özkan, "Yanlış ağız gargarası kullanımı sadece dişlerinizi değil, tüm vücudunuzu etkiler. Tat alma duyunuzu yitirebilir, çene kemiğinizi eritebilir, hatta kalp damar sağlığınızı bile tehdit edebilir. Bu yüzden ağız gargarasını bilinçli ve kontrollü kullanın” uyarısında bulundu.