Tgrt Haber

Alper Gezeravcı'nın uzaya götürdüğü Schrenkiella Parvula bitkisi Türkçesi nedir, Mars'ta yetişir mi? Deney sonuçları geldi

Editör: Selçuk Hoş / Kaynak: TGRT Haber
13 Şubat 2024 15:23 - Güncelleme : 13 Şubat 2024 15:26
Schrenkiella parvula,

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, uzayda gerçekleştirdiği deneyde Tuz Gölü'nde yetişen Schrenkiella Parvula bitkisini taşıdı. Peki, Schrenkiella Parvula bitkisi Türkçe adı nedir ve Mars'ta yetişebilir mi? Schrenkiella Parvula bitkisi Türkçesi nedir? Parvulla ne işe yarar, faydaları nedir, yenir mi? İşte detaylar...

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, uzayda gerçekleştirdiği deneyde Tuz Gölü'nde yetişen Schrenkiella Parvula bitkisini taşıdı. Peki, bu bitkinin Türkçe adı nedir ve Mars'ta yetişebilir mi? Uzaydaki deneylerinde kullandığı ve sadece Tuz Gölü'nde yetişen Schrenkiella Parvula bitkisi Türkçesi nedir? Parvulla ne işe yarar, faydaları nedir, yenir mi? İşte detaylar...

SCHRENKIELLA PARVULA TÜRKÇESİ NEDİR, MARS'TA YETİŞİR Mİ?

Alper Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştireceği 'Extremophyte' adlı deneyde kullanacağı Schrenkiella Parvula bitkisi, Tuz Gölü'nde endemik olarak yetişen bir türdür. Bu bitkinin Türkçe adı 'Küçük Sarıhardır' olarak bilinmektedir. Peki, bu bitki Mars gibi zorlu ortamlarda yetişebilir mi?

UZAYDAKİ DENEMENİN SONUÇLARI AÇIKLANDI

Alper Gezeravcı'nın uzay ortamında gerçekleştirdiği deneyden elde edilen sonuçlar paylaşıldı. Ege Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, Gezeravcı'nın 13 deneyden biri olan "Schrenkiella Parvulanın Tuz Stresine Verdiği Yanıtların Uzay Ortamında Araştırılması-Extremophyte" isimli deneyin sonuçlarına değinildi.

Alper Gezeravcı'nın uzaya götürdüğü Schrenkiella Parvula bitkisi Türkçesi nedir, Mars'ta yetişir mi? Deney sonuçları geldi - 1. Resim

MARS'I ISLAH EDEBİLME POTANSİYELİ

Deneyin yürütücülüğünü üstlenen akademisyenlerden Doç. Dr. Barış Uzilday, bitkilerin uzay ortamında çimlendiklerini ve büyüme seviyesine ulaştıklarını belirtti. Schrenkiella Parvula bitkisinin, yüksek tuzluluğa, ağır metale ve zorlu şartlara toleranslı olduğunu vurgulayan Uzilday, bu özelliklerinin Mars gibi zorlu ortamlarda ıslah çalışmalarında kullanılabileceğini ifade etti.

DENEYİN SÜRECİ VE İLERİYE YÖNELİK PLANLAR

Deney sürecinin devam ettiğini aktaran Doç. Dr. Uzilday, bitkilerin hasat edildiğini ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nda derin dondurucuda muhafaza edildiğini belirtti. Daha sonra bu bitkilerin üzerinde genetik araştırmalar yapılacağını ve büyüme performansının inceleneceğini açıkladı.

SCHRENKIELLA PARVULA YENİR Mİ, FAYDALARI NELER?

Schrenkiella parvula, son derece tuzlu koşullarda büyüyebilen hatta gelişebilen bir bitkidir. Bitkinin yemek amaçlı kullanılmadığı biliniyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...