Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Gülperi Pınarcık, bebeklerde kolikle ilgili önemli bilgiler vermektedir; ‘bebekler, doğduktan hemen sonraki dönemde nedeni bilinemeyen ağlamalar hatta ağlama nöbetleri yaşarlar. Bu 3 ay kadar devam edebilen bir dönemdir.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Gülperi Pınarcık, bebeklerde kolikle ilgili önemli bilgiler vermektedir; ‘bebekler, doğduktan hemen sonraki dönemde nedeni bilinemeyen ağlamalar hatta ağlama nöbetleri yaşarlar. Bu 3 ay kadar devam edebilen bir dönemdir. İşte bu dönemin yüksek ihtimalle nedeni koliktir. Kolik ağrısı, bebeklerde gaz sancısı demektir. Hatanın en az 3 günü ve en az 3 saat çok kısa aralıklarla ağlamalarına neden olan bir ağrıdır. Kolik bebekler, bu yaşamlarının ilk 3 ayının aksine sonraki dönemlerinde genellikle başka sıkıntılar yaşamayan, genellikle sürekliliği olmayan ve tekrar etmeyen bir dönem yaşar. Bebeklerin yüzde 25’inde veya yüzde 5’i kadarında görülebilmektedir. Kolik ağrıları genellikle geceleri artar veya akşam üstleri de görülebilir. En uzun süren süre 6 aydır. Bu aydan sonra genellikle geçer.’
Aşağıdaki belirtiler, kolik sancısından olabileceği gibi bebeğinizin idrar yolu enfeksiyonu, inek sütü alerjisi, orta kulak iltihabı, koroner arter anomolisi, reflü, koroner arter anomolisi, laktoz hassasiyeti gibi nedenlerden de meydana gelebilmektedir. Bu durumları kolikten ayırd etmeli ve sancıları takip etmeliyiz.
Bebeklerde kolik herhangi bir durumdan, birçok nedenden kaynaklı olabilir. Tam olarak neden meydana geldiği bilinmemektedir. Uzmanlar genellikle; anne sütü, gıda alerjisi, laktoz hassasiyeti, sindirim sisteminde var olan bakterilerin değişikliği veya bebeğin sindirim sisteminin daha gelişmemiş olabileceğini bildirmektedir.
Bunun yanı sıra, hamilelik döneminde sigara içen annelerin de bebeklerinde kolik riski iki kat artmaktadır.