Kur’an-ı Kerim'de önem verilen dört önemli aydan biri olan ve Müslüman aleminin yılbaşı günü kabul edilen Muharrem Ayının onuncu gecesi Aşure Günü olarak adlandırılır.
Diyanet Başkanlığı tarafından yayınlanan dini günler takvimine göre 2024 yılının 6-7 Temmuz tarihleri Hicri Yılbaşına; Aşure Gecesi 15-16 Temmuz pazartesiyi salıya bağlayan geceye, Aşure Günü ise 16 Temmuz Salı gününe denk geliyor.
Savaşmanın haram kabul edildiği aylardan biri olan Muharrem Ayı’nda bereket getirdiğine inanılan Aşure günü 16 Temmuz Salı günü başlayacak.
Muharrem ayının onuncu günü olan Aşure Günü, Hazret-i Adem'in tövbesinin kabul olması, Nuh aleyhisselâmın sele kapılan gemisinin tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus'un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim'in Nemrudun ateşinde yanmaması, Idris aleyhisselâmın diri olarak göğe çıkarılması, Yakup aleyhisselâmın, oğlu Yûsuf aleyhisselâma kavuşması ve gözlerindeki perdenin kalkması, Yusuf aleyhisselâmın kuyudan çıkması, Eyyüb aleyhisselâmın hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa'nın Kızıldeniz'i yararak geçmesi ve Firavun’un boğulması bu günde olduğundan önemli kabul edilir.
Hicri takvime göre yılın birinci ayı olan ve kelime anlamıyla haram olan, saygı duyulan, yasaklanan anlamına gelen Muharrem Ayı, 7 Temmuz 2024 Pazar günü başlayacak. Aynı zaman da bu gün Müslümanların yılbaşı olacak.
Aşure pişirmek ibadet olmamakla beraber ibadet saymak günahtır yapılan aşureyi paylaşmak sevaptır. Aşure pişen evlere bereket ve bolluk gelir
Aşure günü az da olsa bir sadaka vermek, aşure dağıtmak çok sevaptır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) "Aşure günü zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur" buyurmuştur.
Muharrem
Safer
Rebiulevvel
Cemaziyelevvel
Cemaziyelahir
Receb
Şaban
Ramazan
Şevval
Zilkade
Zilhicce