Soğuk terleme, düşük kan basıncı, enfeksiyon sonucu oluşan toksik şok sendromu ve sıcak çarpması gibi çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Kalp krizinin de bir habercisi olabilen soğuk terleme, genellikle avuç içleri, ayaklar ve koltuk altlarında görülür. Fiziksel aktivitelerden sonra veya gece vakti ortaya çıkabilir.
Soğuk terleme, vücudun çeşitli sağlık sorunlarına verdiği bir tepki olarak karşımıza çıkabilir. Bu durum, kalp krizinden düşük kan şekerine, migren veya menopoz gibi durumlardan antibiyotik kullanımına kadar geniş bir yelpazede nedenlerle ilişkilendirilebilir. Soğuk terleme, baş dönmesi, mide bulantısı, nefes darlığı, halsizlik, göğüs ağrısı ve üşüme gibi belirtilerle birlikte görüldüğünde ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir ve bu durumda vakit kaybetmeden bir uzman doktora başvurmak önemlidir.
Yapılan bazı fiziksel aktivitelerden sonra her insanda soğuk terleme görülebilir. Soğuk terleme şayet geceleri ortaya çıkıyorsa daha kötü hissettirebilir.
Soğuk terleme nedenlerinin birçok sebebi olabilir fakat genel olarak:
başlıca sebepler olarak gösterilebilir.
Soğuk terleme için yapılacak ilk şey;
Birçok hastalığın anası olan stres soğuk terlemenin nedenleri arasında gösterilebilir. Vücudun stres karşısında gösterdiği tepki ile soğuk terleme olup olunmadığı hemen anlaşılabilir.
Bu durumlar doğal tepkiler olarak karşımıza şu şekilde çıkar:
Acı, Sancı ve Dayanılmaz Ağrı
Vücutta meydana gelmiş bir kesik, ezik, çatlak ya da migren gibi aşırı ağrılı sancılı durumlar, soğuk terlemeye neden olabilir.
Stres, Kaygı ya da Korku
Her insanın ruh dünyası ve fiziki yapısı farklı farklıdır. Bazı insanlar, korku ve kaygı yaşadıklarında vücutları bu durumda bir tepki vermezken, bazı insanlarda korku ve kaygı stres ile birlikte soğuk terlemeye neden olabilir.
Anemi Hastalığı Soğuk Terlemeye Neden Olur Mu?
Anemi rahatsızlığı kanda hemoglobinin (solunum organından dokulara oksijen, dokulardan solunum organına ise karbondioksit ve proton taşıyan protein) yeteri kadar bulunmamasından meydana gelir. Bu durumda oksijen azlığı nefes darlığını tetikler, beyin ise daha fazla oksijene gereksinim duyacağı için vücut strese girerek soğuk terlemeye neden olabilir.
Düşük Kan Şekeri Soğuk Terleme Yapar Mı?
Genelde hipoglisemi ve diyabet hastalarında ortaya çıkan bir durumdur. Düzenli ve iyi beslenememe sonucu kanda bulunan glukoz seviyesinin düşmesi sonucu baş dönmesi, titreme, bulanık görüş ve soğuk terlemeye meydana gelir.
Düşük Tansiyon Soğuk Terleme Yapar Mı?
İnsan normal kan basıncı 120/80 mm Hg aralığındadır. 90/60’a hatta bundan daha da aşağıya düştüğü zaman düşük tansiyon oluşur. Düşük tansiyon genel de yetersiz beslenme, susuzluk, kan kaybı baş dönmesi, cildin nemlenmesini ve soğuk terleme oluşmasına neden olur.
Şok Soğuk Terlemeye Neden Olur Mu?
Hayati organlara ve beyne kan akışı çok düşük olduğu durumlarda vücut şok yaşar. Genellikle bir kaza sonucu hayati tehlikeye yol açan durumlarda, kesici ve delici aletlerin vücuda zarar vermesi sonucu soğuk terleme şokun etkisiyle meydana gelir.
Menopoz Soğuk Terlemeye Neden Olur Mu?
40 yaş üstü kadınlarda meydana gelen adet döngüsünün son bulması durumlarında; uykusuzluk, ağrı, sızı, sancı, baş dönmesi ve soğuk terleme meydana gelir.
Migren Soğuk Terlemeye Neden Olur Mu?
Migren, kronik baş ağrısı yapan bir hastalıktır. Aşırı baş ağrısı, stres ve diyet gibi nedenlerden sebebiyle meydana gelebilir. Bununla birlikte mide bulantısı, baş dönmesi ve soğuk terleme yapar.
İlaçlar - Antibiyotikler
Soğuk terleme alınan antibiyotik ve bazı ilaçlar sonucu da ortaya çıkabilir. Antibiyotikler ve tansiyon ilaçları soğuk terleme yapabilir. Bazı reçetesiz ilaçlar ve bitkisel gıda takviyeleri de soğuk terlemeye sebep olur.
Kalp Krizi
Kalbe giden damarların tıkanması sonucu kalp krizi yaşanır. Göğüs ağrısı, aşırı terleme, kol ağrısı oluşan kalp krizi ile kan akışı azalınca soğuk terlemeye neden olabilir.
Diğer Sağlık Durumları
Soğuk terlemeye titreme, baş dönmesi, güçsüzlük, dolaşım sistemi bozuklukları, grip, virüs enfeksiyonu ve bağışıklık sistemi hastalıkları neden olabilir.
Evde veya iş yerlerinde soğuk terlemeyi durdurmaya yönelik bazı önlemler alınabilir.
Stresten uzak durun, kendinizi rahatlatacak etkinliklerin içinde olun.
İlaçla Müdahale
Soğuk terleme durumlarında doktorunuza danışmadan herhangi doğal ya da kimyasal bir ilaç asla kullanmayın. Bunun yerine, kendinizi rehabilite edecek terapi yöntemleri, kaygı giderici etkinlikler hastalığı kontrol etmenizde işinize yarayabilir. Unutmayın soğuk terlemeye sebep olan veya olabilecek tüm sorunları uzman bir doktordan başkası tedavi edemez.