Son yıllarda özellikle gençler videoları izlerken zamandan tasarruf etmek için hızlandırmayı tercih ediyor. Ancak son yapılan araştırmalar ortaya çıkardı ki videoları hızlandırarak izlemek sanıldığı kadar yararlı bir alışkanlık değil.
Pandemi eğitim süreci dijital olarak gerçekleştirdi. Pandemi sonrasında da eğitim süreci hem çevrimiçi hem de yüz yüze karışık devam etti. Bu durum zamanla öğrencilerde ders videolarını 2x izleme alışkanlığına neden oldu.
Ders videoları ile başlayan bu alışkanlık zamanla dizi, film gibi video türlerine de yayıldı. Hatta artık Instagram bile kısa reels videolarına 2x izleme özelliği getirdi. Giderek daha popüler hale gelen 2x video izleme alışkanlığı son yapılan araştırmalara göre beraberinde büyük problemleri getiriyor.
Kanada'da yapılan bir anket çalışmasına göre, üniversite öğrencilerinin yüzde 89'u ders videolarını normal hızdan farklı bir hızla izliyor. Ankette üniversite öğrencilerinin genel olarak ders videolarını, zamandan tasarruf etmek için hızlandırdığı ortaya çıktı. Ancak bu özellik zamandan tasarruf ettiriyor gibi görünse de, aslında hafızanızı olumsuz etkiliyor.
Educational Psychology Review dergisinde yayımlanan çalışmada katılımcılara farklı hızlarda videolar izletildi. Ardından teste katılan insanlar içeriğe dair testlere sokuldu.
Bu testlerin sonucunda 1.5x hızına kadar videoyu hızlandıranların test performanslarında küçük farklar gözlemlendi. Ancak hızın 2x'in üzerine çıktığında öğrenme düzeyinin belirgin seviyede düştüğü görüldü. Beynimiz içerikleri takip edebilecek kadar hızlı olsa da, bu bilgileri uzun vadeli hafızaya kaydetme kapasitesi aynı hızla işlemiyor.
Araştırmanın sonucuna göre videoları 1.25x ya da 1.5x hızda izlemek, öğrenme sürecinizi etkilemiyor. Bu sayede hem zamandan tasarruf sağlayıp hem de dersleri anlayabilirsiniz. Ancak 2x gibi yüksek hızlarda öğrenme süreci sıkıntıya giriyor. Araştırmaya göre öğrenme verimliliği ciddi anlamda düşüyor. Bilim insanları hızdan önce önemli olanın bilgiyi sindirebilmek olduğunu belirtti.