Nisan ayında Türkiye genelinde etkili olan soğuk hava ve kar yağışları, 36 ilde zirai dona yol açtı. Kayısı, fındık, çay ve üzüm gibi stratejik ürünlerde ciddi kayıplar yaşanırken, Tarım ve Orman Bakanlığı, ÇKS’ye kayıtlı çiftçilere destek sağlanacağını açıkladı.
Türkiye genelinde Nisan ayında etkili olan soğuk hava dalgası ve kar yağışı, tarım alanlarında zirai dona neden oldu.
Özellikle Malatya’da kayısı, Karadeniz’de fındık ve çay, Manisa’da üzüm, Niğde’de elma gibi önemli ürünlerin zarar gördüğü açıklandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)'ne kayıtlı üreticilere hasar oranında destek verileceğini duyurdu.
Ayrıca, TARSİM sigortası bulunan çiftçilere de hasar tespitinin ardından ödeme yapılacak.
Zirai donun etkilediği iller şu şekilde sıralandı:
Çiftçiler, yaşanan hasarları il tarım müdürlüklerine veya ALO TARSİM 172 hattı üzerinden ihbar edebiliyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, incelemeler sırasında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Zirai don sigortası olmayan ancak ÇKS’ye kayıtlı üreticilerimizin zarar gören mahsullerinin üretimi için yaptıkları harcamaları hasarı oranında karşılayacağız. Sigortalı üreticilerimiz ise hasar tespitlerinin ardından ödemelerini alabilecekler.”
Zirai don, sıcaklıkların 0°C'nin altına düşmesiyle bitkilerin iç yapılarında kristalleşme oluşmasına ve doku hasarına yol açar.
2025 Nisan ayında etkili olan kar yağışı ve ani soğuma, birçok bölgede çiçek açmış meyve ağaçlarını olumsuz etkiledi.
Tarım uzmanlarına göre don olayının etkisi, bitkinin gelişim evresi, bölgenin rakımı ve toprak nemine bağlı olarak değişebiliyor.
Çiftçiler rüzgar makineleri, sulama sistemleri veya saman yakma gibi önlemler almaya çalışsa da, geniş çaplı soğuk hava dalgaları karşısında bu önlemler yetersiz kalabiliyor.