Usta sanatçı Muazzez Ersoy’un biyografisi merak konusu oldu. Peki, Muazzez Ersoy kaç yaşında, Muazzez Ersoy’un evlilikleri, Muazzez Ersoy’un hayatı, Muazzez Ersoy aslen nereli? İşte Muazzez Ersoy’un hayatı hakkında detayları derledik.
Muazzez Ersoy’un gerçek adı, Hatice Yıldız Levent’tir. Usta sanatçı, Muazzez Abacı ve Bülent Ersoy'a olan sevgisinden dolayı sahne ve sanat hayatında adını "Muazzez Ersoy" olarak kullandı. Kültür Bakanlığımızın tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı unvanına Muaazzen Ersoy, 1998'de layık görüldü. Sanatçı, seslendirdiği nostaljik şarkılardaki başarısından dolayı "Nostalji Kraliçesi" olarak da bilinmektedir.
Muazzez Ersoy, 9 Ağustos 1958’de Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde dünyaya geldi. Sanatçının çocukluğu ve gençlik yılları İstanbul'un Kasımpaşa semtinde geçti. Kendisinin müzikle ilgilenmesinde en büyük etken annesinin müziğe olan ilgi ve sevgisi olmuştur.
Annesinin bu tutkusu sanatçıyı gençlik yıllarında etkisi altına almış ve ortaokulu bitirip daha sonra öğrenimini müzik dersleri alarak sürdürmeye karar vermiştir. İrfan Özbakır ve Baki Duyarlar gibi müzik hocalarından dersler alan sanatçı, tezgahtarlık yaparak kazandığı birikimlerini müzik dersleri için harcadı.
Özel hayatını gözlerden ve kameralardan uzak yaşayan Muazzez Ersoy, iki kez evlilik gerçekleştirdi. İlk evliliğini 1974 yılında daha 16 yaşında yapan Ersoy’un bu evliliği, 2 yıl sürdü. Sanatçının bu evlilikten Ender adında bir oğlu oldu. Eşinden ayrıldıktan sonra müzik dersleri almaya devam eden Ersoy ikinci evliliğini ise İsmet Özhan ile yaptı. Çiftin beraberliği sadece 4 ay sürebildi.
Muazzez Ersoy, kariyerinde ilk olarak 1982 yılında İstanbul Pembe Köşk Gazinosu'nda assolist olarak sahneye çıktı. 1985 yılında TRT Ankara Radyosu'nun açmış olduğu sınava katıldı ancak kazanamadı. 1989 yılında TRT Ankara Radyosu şeflerinden Cahit Ünyaylar'la çalışmaya başlayan Ersoy, 1990 yılında TRT'ye gönderdiği, yorumu kendine ait olan altı eserle denetimden geçti ve ekranlardan da dinleyicilerine seslenmeye başladı.
Muazzez Ersoy, ilk olarak ‘Seven Olmaz ki’ adlı albümüyle dinleyicileriyle buluştu. Daha sonra ikinci albümü ‘Herşeyim Sensin’ yayınlandı. Ardından Raks Müzik ile anlaşan Ersoy, ‘Sizi Seviyorum’ adlı çalışmasıyla büyük başarı elde etti. Bu albümde Selçuk Tekay ve Ali İhsan Kısaç gibi sanatçılarla bir arada çalıştı.
Ersoy, ikinci albümü ‘Sensizlik Bu’ ile satış rekorları kırdı. Bu çalışmadan itibaren müzikal çalışmalarını Ali İhsan Kısaç'la yürütmeye başlayan Ersoy, Klasik Türk Müziği'nin "taçsız kraliçesi" olarak bilindi. Muazzez Ersoy, ‘Nostalji 1’ adlı albümüyle müzikseverlerin kalbinde yer etmiş nostaljik parçaları yeniden yorumlayarak bir ilke imza attı. Türk Müziği'nde bilinen Selahattin Pınar, Saadettin Kaynak gibi müzisyenlerin yanında Orhan Gencebay, Gülden Karaböcek ve Suat Sayın gibi sanatçıların eserlerini seslendiren Ersoy, söz konusu albüm ile tüm ülke çapında başarı kazanarak satış rekorları kırdı. Nostalji 1'in kazandığı başarıyı takiben dinleyicilerinin beğenisine sunulan Nostalji 2 ve Nostalji 3 de müzikseverlerce beğenilerek önceki albümlerin başarısını gösterdi. "Aşkın Kanunu", "Gözleri Aşka Gülen", "Oyun Bitti", "Zor Dostum Zor", "Kırılsın Ellerim" ve "Kıskanırım" gibi eserler sanatçı tarafından bu albümünde yeniden yorumlandı.
Sanatçı kısa bir süre sonra Nostalji 4 ve Nostalji 5 albümlerini bir arada yayınladı. Albümlerde yine sevilen türkü ve şarkıları yorumlayan Muazzez Ersoy, CD ve kaset formatında yayınlanan albümlerin yanında, bir de hediye olarak Nostalji 6 albümü verdi. Bu şekilde üç albümün bir arada satışa çıkmasıyla birlikte bir ilke daha imza attı. "Nostalji 6" albümünde Muazzez Ersoy, Klasik Türk Musikisi'nin yıllandıkça güzelleşen eserlerini yorumlayarak Şekip Ayhan Özışık, İsmail Dede Efendi, Veli Dede, Erol Sayan gibi müzisyenlerin saygısını sunmuş oldu.
12 albümden oluşan Nostalji serisi müzikseverlerin ilgisine mazhar olarak on beş milyonun üstünde bir satış sayısına yükseldi. Özellikle 1995-2000 yılları arasında vergi rekortmeni oldu. Sanatçı birçok altın ve platin plakların sahibi oldu. Muazzez Ersoy’un birçok kuruluş tarafından çalışmaları ödüllendirildi. Ersoy, 1998 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önerisiyle dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından "Devlet Sanatçılığı"yla ödüllendirildi. 2005 yılında Birleşmiş Milletler mülteciler yüksek komiserliği tarafından iyi niyet elçisi unvanını aldı. Kral TV Video Müzik Ödülleri'nde çeşitli yıllarda "TSM En İyi Kadın Sanatçı" kategorisinde ödüllere layık görüldü.