1.000 garip radyo enerjisi keşfedildi! Kaynağı bilinmiyor

Teleskopla Samanyolu'nu gözlemleyen gökbilimciler, daha önce hiç görülmemiş binlerce gizemli iplik benzeri radyo enerjisi keşfetti. Araştırmalara göre enerjilerin kaynağı gizemini koruyor.

1.000 garip radyo enerjisi keşfedildi! Kaynağı bilinmiyor
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
01.02.2022
saat ikonu 13:42
|
GÜNCELLEME:
01.02.2022
saat ikonu 13:42

Bilim insanları dünyanın en büyük radyo teleskobuyla Samanyolunu gözlemlemeleri sonucunda 1.000 garip radyo enerjisi keşfetti. Kaynağı sır olan radyo enerjisi filamentleriyle (ipliği) ilgili bu çalışma The Astrophysical Journal ve The Astrophysical Journal Letters adlı bilimsel mecralar tarafından kabul edildi. Çalışmaya göre bilim insanları, radyo enerjisi filamentleri, bir manyetik alan boyunca sıçrayan milyarlarca elektron tarafından üretilen enerjiden kaynaklı olabilir. 

İLK KEZ BU DENLİ KAPSAMLI 

Bilim adamları, galaksi çevresinde onlarca yıldır filamentlerin bulunduğunu bilseler de ilk kez MeerKAT radyo teleskopu sayesinde daha geniş bilgilere ulaştı. Bu çalışma bilim insanlarının, filamentlerin ne olduğunu ve nasıl oluştuğunu anlamalarına yardımcı olacak. 
Northwestern Üniversitesi'nde fizik ve astronomi profesörü Farhad Yusef-Zadeh, "Sadece birkaç filamenti incelemek, bunların ne olduklarını ve nereden geldikleri hakkında gerçek bir sonuca varmayı zorlaştırıyor. Şimdi, nihayet büyük resmi görüyoruz. Bol miktarda lifle dolu panoramik bir manzara. Bu ve benzeri yapılar hakkındaki düşüncelerimizi ilerletmede bir dönüm noktası" dedi. 

Bilim insanları, Güney Afrika'nın Northern Cape eyaletinde 64 antenden oluşan MeerKAT radyo teleskopuyla galaksi merkezli radyo aktivitesini üç yıla yayılacak şekilde 200 saat boyunca gözlemledi. Bu gözlemler sonucunda, 1.000 radyo enerjisi telinin gizemli izlerine rastladılar. 

 

ETİKETLER
#Dünya
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.