Türkiye’de art arda meydana gelen depremler sonrası bilim insanları dünya genelindeki fay hatlarını yorumlamaya başladı. Bilim insanları, Pasifik Okyanusu’nda yer alan 965 kilometre uzunluğundaki bir fay hattında ABD’nin kuzeybatısındaki bazı şehirleri yok edebilecek bir depremin tetiklenebileceğini söyledi. Bilim insanları depremin 9 büyüklüğünde olabileceğini belirtti.
6 Şubat’ta 7.7 büyüklüğünde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası deprem uzmanları dünya genelindeki tahminlerini arttırdı. Türkiye’de 11 ili etkileyen büyük depremler diğer ülkeleri de tedirgin etti. Bilim insanları, Pasifik Okyanusu’nda yer alan 965 kilometre uzunluğundaki bir fay hattında yer alan deliğin ABD'nin kuzeybatısındaki şehirleri yok edecek yıkıcı bir depremi tetikleyebileceğinden endişelendiklerini açıkladı.
Sıcak sıvı püskürten delik, Kuzey California’dan Kanada'ya kadar uzanan Cascadia Yitim Bölgesi olarak bilinen eğimli fayın sınırında, Oregon kıyı şeridinden 80 kilometre uzakta bulunuyor. Araştırmacıların belirttiğine göre bu durum Kuzeybatı Pasifik'te, 9 büyüklüğünde bir depremi neden olabilir ve delik, depremin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayabilir.
Bununla birlikte, fay hattındaki sızıntı ilk olarak 2015 yılında gözlemlendi. Ancak Washington Üniversitesi (UW) tarafından yapılan çalışma, kimyasal olarak farklı sıvının çok tehlikeli olduğunu belirtti. Araştırmacılar, bu sıvının plakaların sorunsuz hareket etmesine izin verdiğini, ancak plakalar üzerinde ürettiği stresin yıkıcı bir deprem oluşturmak için birikebileceğini belirtti.
Çalışmanın ortak yazarı Evan Solomon konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu benim hiç görmediğim ve bildiğim kadarıyla daha önce gözlemlenmemiş bir şey. Sızan sıvının çevredeki deniz suyundan 8 derece daha sıcak olduğunu ve doğrudan sıcaklığın tahmini 150 ila 260 derece olan Cascadia mega bindirmesinden geldiğini belirledik."
#fg-31910#
Çalışmanın yazarları bölgede 9 büyüklüğünde bir depremin meydana gelmesinin olası olduğunu ve on binlerce kişinin yaşamını yitirebileceğini ifade etti.