Rusya’dan gaz alımını tamamen sonlandıran Almanya, enerji krizinin etkilerini hafifletince Gaz Acil Durum Planı’ndaki “uyarı” seviyesini bir kademe düşürdü.
Almanya, enerji krizinde önemli bir eşiği geride bıraktı. Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Katherina Reiche, ülkenin Gaz Acil Durum Planı’ndaki “uyarı” seviyesinin, artık “erken uyarı” düzeyine indirildiğini açıkladı.
Berlin’de kameraların karşısına geçen Reiche, ülkedeki gaz arzı durumunun güvenli olduğunu söyledi. Reiche, “Artık Rusya’dan boru hattı üzerinden gaz almıyoruz. Ayrıca sıvılaştırılmış Rus gazı da terminallerimize ulaşmıyor. Yani sistem şu anda güvenli çalışıyor,” ifadelerini kullandı.
Bakan Reiche, piyasanın herhangi bir müdahale olmadan mevcut arz ve taleple başa çıkabildiğine dikkat çekti. Bu nedenle, Gaz Acil Durum Planı’nın üç aşamasından biri olan “uyarı” seviyesinin, birinci aşama olan “erken uyarı”ya düşürüldüğünü duyurdu.
“Bu noktada piyasa dışı önlemler almamıza gerek kalmadı,” diyen Reiche, mevcut durumda doğal gaz depolama tesislerinin yeniden doldurulması için hükümet destekli adımlara da ihtiyaç olmadığını belirtti.
KRİZDEN ÇIKIŞ LNG İLE GELDİ
Almanya, Haziran 2022’de Rusya’nın Kuzey Akım 1 üzerinden gaz sevkiyatını önce azaltıp sonra tamamen durdurmasıyla Gaz Acil Durum Planı’nın ikinci seviyesi olan “uyarı” aşamasını devreye sokmuştu.
O dönem enerji arzı ciddi bir tehdit haline gelirken, hükümet LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) yatırımlarına hız verdi. Son dört yılda tam dört adet yüzer LNG terminali faaliyete geçti. Böylece Almanya, tedarikçilerini çeşitlendirerek krizden çıkmayı başardı.
RUSYA’DAN NORVEÇ’E GEÇİŞ
Savaş öncesinde ihtiyacının yüzde 55’ini Rusya’dan karşılayan Almanya, artık Norveç, Hollanda ve Belçika gibi alternatif kaynaklara yöneldi. Ancak her şey normale dönmüş değil. Doğal gaz depolarındaki doluluk oranı hâlâ önceki yılların ortalamasının yüzde 50 altında.