Terör örgütü PKK’nın Avrupa’yı zehirlediği belgelendi. ABD ve Avrupa ülkeleriyle 1990’lı yıllardan bu yana hazırladıkları raporlara göre, Avrupa uyuşturucu trafiğinin yüzde 80’ini terör örgütü PKK kontrol ediyor.
PKK’nın illegal yollardan elde ettiği finans kaynakları içerisinde uyuşturucu önemli bir rol oynuyor. 90’lı yıllardan itibaren yayınlanan pek çok yerli ve yabancı rapor, örgütün Avrupa’da bu alandaki faaliyetlerini ve elde ettiği geliri ortaya koyuyor. PKK, üretiminden dağıtımına ve Avrupa sokaklarında satışına kadar uyuşturucu ticaretinin her aşamasında rol alıyor. Avrupa’daki uyuşturucu ticaretinin yüzde 80’lik kısmını kontrol eden örgüt, bu yolla yıllık 1,5 milyar dolar civarında gelir elde ediyor.
#haber#
PKK’nın uyuşturucu ticaretinde oynadığı rol Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler (BM), NATO, ABD ve AB ülkelerinin raporları tarafından da açıkça belgeleniyor. 90’lı yıllardan itibaren yayımlnana bu raporlarda yer alan bilgiler, Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın 2022 raporunda derlendi.
Alman Der Spiegel dergisinin, PKK’nın Almanya’da 8-12 yaş arasındaki çocuklara sokaklarda uyuşturucu sattırdığı haberi yer alırken, Paris Kriminoloji Enstitüsü’nün, terör örgütünün Avrupa genelinde uyuşturucu nakli ve kaçakçılığını organize ettiği, örgütün elebaşlarının uyuşturucu kaçakçılığı faaliyetlerine ilişkin Avrupa basınındaki gündemi değiştirmek üzere “şiddetli yıldırma taktiklerini uygulamaktan hiç çekinmedikleri” değerlendirmesi de yer aldı.
ABD Adalet ve Dışişleri bakanlıklarının yayımladıkları raporlarda, PKK’nın terör eylemlerini finanse etmek amacıyla eroin üretimi ve kaçakçılığı yaptığı belgelenirken, yine ABD Dışişleri Bakanlığı’nın raporunda, uyuşturucu ticaretinden PKK’nın sadece pay almakla kalmadığı, söz konusu uyuşturucunun Avrupa’ya taşınmasında ve pazarlanmasında da doğrudan rol aldığı vurgulandı.
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrol Programı çerçevesinde hazırlanan raporda PKK, “narkoterör” örgütlerine örnek gösterilirken, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan raporun Avrupa bölümünde, PKK’nın uyuşturucu trafiğinde yer aldığı, hücresel olarak eroin trafiğini desteklediği aktarıldı. Terör uzmanları Yvon Dandurand ve Vivienne Chin tarafından BM’ye sunulan bir başka raporda ise, PKK’nın uyuşturucu ağı Sicilya mafya aileleri arasındaki iş birliğine benzetildi.
NATO’nun 2007 tarihli raporunda; “Yasa dışı narkotik endüstrisinin PKK’nın en karlı kriminal faaliyeti olduğu, Pakistan’daki uyuşturucunun ham üretiminden, Irak’ta damıtılmasına, sokaklarda pazarlanmasından uyuşturucunun Avrupa’da vergilendirilmesine kadar, örgütün narkotik ticaretinin her safhasında yer aldığı” belirtildi.
ABD Hazine Bakanlığı bünyesindeki Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi tarafından 14 Ekim 2009’da Murat Karayılan, Ali Rıza Altun, Zübeyir Aydar; 20 Nisan 2011’de Cemil Bayık, Duran Kalkan, Remzi Kartal, Sabri Ok ve Adem Uzun; 01 Şubat 2012’de Zeyneddin Geleri, Ömer Geleri, Çerkez Akbulut, Ömer Boztepe, bu ofis tarafından “Özel Olarak Belirlenmiş Uyuşturucu Kaçakçısı” olarak ilan edildi. Emniyet Genel Müdürlüğünün 2022 raporunda “Interpol raporlarına göre 1992 ve 1994 arasında Avrupa uyuşturucu pazarının yüzde 60 ile 70 arasında PKK kontrolünde olduğu, bunun 2005’te yüzde 80’e vardığı” da aktarıldı.
PKK’nın uyuşturucu faaliyeti Orta Doğu’dan Batı Avrupa ülkelerine kadar uzanırken, bu geniş alan dünyanın en önemli güzergahlarından “Balkan rotası”nın tamamını kapsıyor. Yoğun uyuşturucu madde akışının geçtiği bu rota üzerinde teşkilatlanması bulunan PKK, ürettiği veya kaynağından temin ettiği maddeleri bu güzergah üzerinden kolaylıkla naklediyor. Terör örgütü, uyuşturucu ticaretinde, siyasi amaçlı dernekleri ve deşifre olmamış teröristlerini kullanıyor, Avrupa pazarında sokak satıcılığını da organize ediyor. Sokaklarda gram bazından pazarlanan eroinin fiyatı yükselirken, saflık oranlarının düşmesi PKK’nın çok yüksek boyutlarda maddi kazanç elde etmesine yol açıyor.