1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı dünyanın birçok yerinde kutlanıyor. Emekçi ve işçiler tarafından kutlanan 1 Mayıs, dayanışma ve birliği amaçlıyor. Türkiye'de kutlanmasının dışında dünyanın birçok ülkesinde de kutlanıyor. Ülkemizde resmi tatil olarak sayılıyor.
İlk defa 1856 senesinde Avustralya'nın Melbourne şehrinde inşaat ve taş işçileri günde 8 saatlik çalışma için Melbourne Üniversitesinden Parlamento Evi'ne yürüyüş düzenlemişti.
Türkiye'de resmi tatil olarak sayılan 1 Mayıs'ın dünyada tatil olup olmadığı da yeniden gündem geldi.
1 Mayıs 1886 senesinde Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat ve haftada 6 gün çalışma düzenine karşın günde 8 saat çalışma teklifi yaptı.
Böyle başlayan süreç yıllar içerisinde günümüze ulaştı ve her sene 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı olarak kutlanıyor.
Birçok ülkede 8 saat çalışma kabul edilirken 1 Mayıs kutlanmaya başladı. Çin, Kuzey Kore, Vietnam, Laos, Küba, Nepal, Venezuela ve Bolivya'da tatil günü olarak belirlendi.
Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, İsveç, Portekiz, Yunanistan, Rusya, Çek Cumhuriyeti, Çin, Hindistan, Endonezya, Pakistan, Bangladeş, Filipinler, Sri Lanka, Polonya, Mısır, Cezayir, Gana, Zambiya, Kenya, Arjantin, Brezilya, Meksika, Venezuela, Küba gibi ülkelerde 1 Mayıs kutlanıyor.
Türkiye'de de resmi tatiller takviminde yer alıyor.
Melbourne kentinde 1856 senesinde taş duvar ustaları yoğun çalışma süresine karşı günlük 8 saat çalışma teklifinde bulunmak için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne yürüdü.
Avustralya'dan sonra ABD'deki işçiler 1884 senesinde çalışma saatlerinin azaltılması konusunda talepte bulundu.
Bunun üzerine çalışma saati 12'den 8'e düşürülmesi konusunda tartışmalar ve görüşmeler başladı. 1886 senesinde grevler küresel hale gelmeye başladı.
Paris Kongresi'nde senenin bir gününün dayanışma için bayram olmasına karar verildi. ABD sendikacılarının önerisinin üzerine 1 Mayıs olarak karar verildi.