Avustalyalı Matthew Radalj, Çin'deki bir hapishanede geçirdiği 5 yılı anlattı. Radali, korkunç hapishane şartlarında mahkumların nasıl haklarının yendiğinden bahsederken hücre hapsinde 4 ayın ardından 'çıldırmaya başlıyorsunuz' dedi.
Matthew Radalj, Çin'de yaşadığı dönem bir cep telefonu dükkanında ekranını tamir ettirmek isterken haksız yere hapishaneye atıldığını anlattı. Çalışanlarla kavgasından dolayı hırsızlıkla suçlandığını, kendisine zorla 'hırsızlık itirafı' imzalatıldığını söyleyen Radalj, masum olduğunu ise kanıtlayamadığını hatta bunun imkansız olduğunu söyledi.
Yabancı mahkumların tutulduğu Pekin 2 numaralı cezaevine gönderildiğini, burada uykusuz bırakıldığını, zorla çalıştırıldığını ve hijyenik olmayan kötü şartlara maruz kaldığını şöyle anlattı:
''Geldiğimde çok kötü durumdaydım. Beni ilk götürüldüğüm polis merkezinde iki gün boyunca dövmüşlerdi. 48 saat boyunca ne uyudum ne yemek yedim ne de su içtim. Büyük bir belge yığınını imzalamaya zorlandım.''
İlk olarak 'geçiş dönemi' muamelesine maruz kaldığını söyleyen Radalj, duş almanın ve temizlenmenin yasak olduğunu, bu durumun aylarca sürdüğünü, hatta tuvaletin bile her zaman açık olmadığını sadece belirli saatlerde açık tutulduğunu, kirlerin tavanlardan aktığını anlattı.
Bu sürecin ardından normal fakat kapasitesinin üzerinde bir hücreye konulduğunu anlatan Radalj, burada da ışıkların hiç kapanmadığını ve puanlama sistemi olduğunu ifade etti.
BBC'nin haberine göre, iyi davranışların her ay puanlandığını, maksimum puanın cezaları azalttığını söyleyen Radalj, gardiyanların bu yüzden bilerek ufak tefek şeylerden ya da 'yanlış yürümek' gibi bahanelerle puan kırıldığını söyledi. Bu puanlama sistemi nedeniyle bazı insanların ayda bir bile olsa ailesiyle görüşmesine izin verilmediğini aktardı.
ZORLA ÇALIŞTIRILMA
Yemeklerde de pis suyun içinde bir lahana verildiğini, mahkumların çoğunda yetersiz beslenme olduğunu ifade etti. Mahkumların zorla çiftlikte çalıştırıldığını fakat buradaki yiyecekleri yemelerinin de yasak olduğunu anlattı.
Bir kavganın ortasında kaldığı için kendisinin alakası olmamasına rağmen 194 gün boyunca hücreye atıldığını anlatan Radalj, '''Çıldırmaya başlıyorsunuz. 4 ay sonunda sürekli kendinizle konuşmaya başlıyorsunuz.'' dedi.
2024 yılının Ekim ayında serbest bırakılan Radalj'ın anlattıklarını BBC muhabirini Çin yönetimine sorduğunu fakat cevap alamadığını belirtti. Eski mahkumlar ise Radalj'ın anlattıklarını doğruladılar.