İngiltere’de yeni neslin hayat boyu sigaraya erişimini yasaklayacak tasarı tartışılmaya başlandı.
Ingiltere hükümeti, “sigarasiz jenerasyon” olusturma plani kapsaminda, 1 Ocak 2009’dan sonra doganlara sigara satisini yasaklamayi hedefliyor.
Eger yasa mevcut haliyle geçerse, bu yil 15 yasina giren çocuklar, hayatlari boyunca sigara alamayacak. Ancak yasa iktidardaki Muhafazakar Parti içinde de tartismaya sebep oldu.
BBC’ye konusan bazi Muhafazakar Partili vekiller, yasayi desteklemeyeceklerini söyledi.
Iktidar partisi parlamentodaki oylama sirasinda vekillerin istedikleri oyu kullanmakta özgür olacagini vurguluyor. Buna karsin yasanin ana muhalefetteki Isçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti vekillerinin oylariyla geçmesi bekleniyor.
Yasa sigara içmeyi degil, sigara ürünlerinin satisinin yasaklanmasini içeriyor.
Tütün kullanimi, Ingiltere’de önüne geçilebilir ölüm sebepleri listesinde en basta yer aliyor. Uzun dönemli kullanicilarin yaklasik üçte ikisi hayatini kaybediyor ve bu da yillik 80 bin ölüme karsilik geliyor.
Kalp krizi, felç, akciger kanseri gibi sigara kullanimina bagli nedenlerle hemen hemen her dakika bir kisi hastaneye yatiriliyor.
Saglik Bakani Victoria Atkins yasa ile binlerce hayat kurtarilacagi gibi Ingiltere’deki saglik sistemi üzerindeki baskinin da azalacagini savundu.
Atkins, “Gerçek su ki tütün kullaniminin güvenli bir seviyesi yok. Gerçekten çok zararli ve bu nedenle gelecek nesilleri korumak için bugün bu adimi atiyoruz” dedi.
Yasa ile sahada kontrol yapacak yetkililere, çocuklara tütün ya da elektronik sigara sattigi tespit edilen marketlere aninda 100 sterlin ceza kesme yetkisi taniniyor. Bu cezalardan elde edilecek gelir, yasanin islerligini sikilastirmak için kullanilacak.
Yasa elektronik sigaralari da daha az cazip hale getirmeyi amaçliyor. Buna göre, aromalar, paketlemeler ve satis üzerine de yeni kisitlamalar getiriliyor.
Yapilan arastirmalar yasak olmasina karsin 18 yasin altindaki bes çocuktan birinin elektronik sigara denedigini gösteriyor. Son üç yilda e-sigarayi denemis çocuklarin sayisi da üçe katlandi.