Sağlık otoriteleri, ebeveynleri ölümcül olabilen kızamık hastalığına karşı uyararak "Kızamık aşısını çocuğunuz okula gitmeden önce yaptırın” dedi.
Pandemi dönemine kızamık hastalığında artış yaşanıyor. Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), her 10 çocuktan birinin kızamık aşısı olmadığına dikkat çekerek ebeveynleri okula başlamadan önce çocuklarına kızamık aşılarını yaptırmaları konusunda uyardı. Sağlık yetkilileri, ebeveynlere çocukların potansiyel olarak ölümcül kızamığa yakalanma riski altında olduğu söyleyerek “Kızamık aşısı son 10 yılın en düşük seviyesinde” dedi.
UKHSA, ebeveynlerden çocuklarına okula başlamadan önce kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR) aşılarının yanı sıra diğer rutin aşılarını yaptırmalarını istedi. Kızamığın zatürree ve beyin iltihabı gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilen oldukça bulaşıcı bir hastalık olduğunu vurgulayan UKHSA, “Bunun da ötesinde, kızamık enfeksiyonu tüm bağışıklık sistemine zarar verir ve baskı yapar, bu da çocukların diğer enfeksiyonlara yakalanmaya karşı çok daha duyarlı hale gelebileceği anlamına gelir. Daha sonra kızamık, SSPE (subakut sklerozan panensefalit) adı verilen ve merkezi sinir sisteminin ilerleyici yıkımına, motor kontrol kaybına, epilepsiye ve ölüme neden olabilen bir duruma yol açabilir” ifadelerini kullandı.
WHO, kızamıktan korunmak için çocukların %95'inin aşı olması gerektiğini söyledi.
UKHSA'da epidemiyolog Dr Vanessa Saliba, "MMR aşısı kızamık, kabakulak ve kızamıkçıktan en iyi korumayı sağlıyor. Bu yüzden ebeveynleri ve bakıcıları, çocuklarının iki doz konusunda güncel olduğundan emin olmaya çağırıyoruz. Aşı kapsamındaki küçük bir düşüş bile nüfusun bağışıklık seviyeleri üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir ve salgınlara yol açabilir” dedi.