Portekiz'de 11 ay önce göreve başlayan azınlık sağ hükümeti, Başbakan Luis Montenegro'ya yönelik yolsuzluk suçlamaları nedeniyle Meclis'te gerçekleştirilen güven oylamasında yeterli desteği alamadı ve iktidar düştü.
Portekiz’de 1974 yılında demokrasinin geri dönüşünden bu yana ikinci kez bir hükümet güven oylamasında başarısız oldu. İlk örnek 1977 yılında yaşanırken, son olarak sağ eğilimli azınlık hükümeti meclisten yeterli desteği alamadığı için düştü.
Henüz bir yılını tamamlamayan hükümetin düşüş nedeni, Başbakan Montenegro'nun siyasi kariyerine adım attıktan sonra hisselerini eşi ve çocuklarına devrettiği "Spinumviva" adlı aile şirketiyle ilgili ortaya çıkan yolsuzluk iddiaları oldu.
Daha önce aşırı sağcı Chega’nın 21 Şubat’ta ve Portekiz Komünist Partisi’nin (PCP) 4 Mart’ta sunduğu iki gensoru önergesi Meclis’te reddedilse de, Başbakan Montenegro, siyasi krizden çıkış yolu olarak güvenoyu isteme kararı aldı.
Meclis’te yapılan oylamada 230 milletvekilinden 142'si “hayır” oyu kullanırken, 88 vekil hükümete destek verdi. Bu sonuçla azınlık hükümeti güven tazeleyemeyerek görevini kaybetti.
Sosyal Demokrat Parti (PSD) ve Hristiyan Demokratlar ile birlikte yalnızca Liberal Girişim (IL) güven oylamasına olumlu yaklaşırken, ana muhalefetteki Sosyalist Parti (PS) ve diğer muhalefet partileri olan Portekiz Komünist Partisi (PCP), Birleşik Sol (BE), Özgür (L), İnsanlar-Hayvanlar-Doğa (PAN) ve daha önce dışarıdan hükümete destek veren aşırı sağcı Chega, karşı oy kullandı.
Başbakan Montenegro, güven oylamasını geri çekmek adına ana muhalefet lideri Pedro Nuno Santos ile bir araya gelerek, hakkında ortaya atılan iddiaları araştırmak için Meclis’te 15 günlük bir Araştırma Komisyonu kurulmasını önerdi. Ancak bu teklif kabul edilmedi.
Meclis oturumunda konuşan Montenegro, Portekiz halkının bir erken seçim istemediğini belirterek, yaşanan belirsizlikten dolayı ana muhalefetteki PS’yi suçladı. Ayrıca, partisinin yeniden başbakan adayı olarak kendisini göstereceğini açıkladı.
PS lideri Santos ise, Montenegro’nun hakkındaki iddiaları netleştirmemekle suçlu olduğunu belirterek, araştırma komisyonunun en az 90 gün sürecek şekilde kurulması gerektiğini savundu. Hükümetin talep ettiği 15 günlük süreyi ise yetersiz bularak reddetti.
Güven oylaması sonucunda hükümetin düşmesiyle birlikte Portekizliler, üç yıl içinde üçüncü kez sandık başına gitmek zorunda kalacak.
Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa’nın 11 veya 18 Mayıs’ta erken seçim ilan etmesi beklenirken, Portekiz basınında yayımlanan anketler, yaşanan kriz sonrası Sosyalist Parti’nin oylarını artırdığını ve olası bir seçimde avantajlı konumda olduğunu gösteriyor.