Hindistan ile Pakistan arasında gerilim uzun zamandır sürüyordu. Dün gece yaşananlar sonrasında dünyanın gündemi aniden değişti. Hindistan'ın Pakistan'ı füzelerle hedef alması üzerine gerginlik arttı. Cemmu Keşmir'deki terör saldırısına karşılık olarak saldırı yapıldığı belirtilmişti. İki ülke arasındaki çatışmanın dünyaya ve Türkiye'ye etkilerini düşünmek ise kaçınılmaz oldu.
Pakistan ile Hindistan arasında yaşanan gerilim büyüyor. Dünya meydana gelen füze saldırısının ardından Hindistan ile Pakistan arasındaki çatışmanın Türkiye ve dünyayı nasıl etkileyeceği ise merak konusu haline geldi.
Ülkeler arasında yaşananlar tüm dünyayı etkiliyor, çeşitli sonuçlara sebep oluyor.
Pakistan ile Hindistan arasında 22 Nisan tarihinde gerçekleşen saldırı sonrası Hindistan'da 26 kişi hayatını kaybetmişti.
Hindistan'ın da buna karşılık yaptığı hava saldırısı sonrası iki ülke arasında gerginlik dün gece başladı. Yapılan son açıklamalara göre 26 sivil hayatını kaybederken 46 kişi yaralandı.
Pakistan Savunma Bakanı Khavaja Muhammed Asıf, "İndus Suları Anlaşması"nı ihlal etmeme ve Pakistan'a su akışını engelleyecek adımlardan kaçınma uyarısında bulunan Asıf, "Hindistan suyumuzu kesmek için herhangi bir yapı inşa ederse bu yok edilecek. Su bizim kırmızı çizgimizdir. Gelecekte savaşlar su yüzünden çıkacak." ifadelerini kullanmıştı.
Her iki ülkenin de nükleer silahlara sahip olması olası bir savaş durumunda büyük sorunlara sebep olabilir. Nükleer savaş sonrası sadece iki ülke etkilenmez, tüm dünya etkilenir.
İki ülke arasında yaşanan gerilim savaşa dönerse Basra Körfezi'nden geçen ticaret yolları sorun yaşar. Bu durum ise petrol fiyatlarının artmasına ve ekonomik olarak tüm dünyayı etkilemesi bekleniyor.
Artan gerilimle beraber yatırımcılar yatırımlarını riske atmaz ve güvenli limanları tercih eder. Bu çatışma dolar ve altın gibi dövizlerin artmasına sebep olabilir.
İki ülke arasındaki gerginlik savaşa dönerse iki ülkeden de tüm dünyaya birçok göç yaşanması da muhtemeldir. Afganistan, İran, Orta Asya'ya doğru göç dalgası yaşanabilir.
Hindistan Cammu Keşmir'in Pahalgam bölgesinde 22 Nisan günü turistlere saldırı düzenlenmişti. Silahlı saldırı sonrasında 26 kişi hayatını kaybederken Hindistan bu olay sonrasında "İndus Suları Anlaşması"nı durdurdu ve Pakistan vatandaşlarına yönelik vize hizmetlerinin askıya alındığını paylaşmıştı.
Pakistan saldırıyı düzenleme suçlamalarına kabul etmeyerek İslamabad'daki diplomatik personel sayısını sınırlamıştı. "İndus Suları Anlaşması"nın sınırı aşılarak nehirlere yapılacak olan müdahalelerin savaş sebebi olarak sayılacağı da belirtilmişti.
Böylece Hindistan ile ticaret durduruldu.