Suriye'de Beşar Esad rejiminin ardından neler olacak? Yabancı koltuk değnekleri atıldı, tek devlet olarak kalacak
Suriye'de muhaliflerin Beşar Esad rejimine son vermesinin ardından neler olacağı merak konusu haline geldi. Arap Araştırma ve Politika Çalışmaları Merkezi Genel Müdürü Dr. Azmi Bishara, ülkenin 'yabancı koltuk değneklerinden' kurtulduğunu, demokratik bir devlet kurma fırsatına sahip olduğunu söyledi.
Suriye'de Beşar Esad rejimi karşıtı Heyet Tahrir Eş-Şam örgütünün 27 Kasım'da Halep'e sürpriz saldırısı zaferle sonuçlandı. 12 gün içerisinde muhalif örgütler, başkent Şam'da kontrolü ele geçirdi. Halk, muhaliflerin zaferini sevinçle karşıladı, sokaklarda kutlamalar yapılıyor. Tüm dünyanın gözü kulağı Suriye'deyken şimdi ne olacağı ise merak konusu oldu. Arap Araştırma ve Politika Çalışmaları Merkezi Genel Müdürü Dr. Azmi Bishara, Suriye TV'ye verdiği röportajda bu saatten sonra neler olacağına dair sinyaller verdi.
''SURİYE'DE YABANCI KOLTUK DEĞNEKLERİ ATILDI!''
Suriye'de bir tarihi dönüşüm olduğunu söyleyen Bishara, ülkenin geleceğinin on yıllardır ilk kez halkın ellerine bırakıldığını belirtti. Suriye'de yaşananları, ''Uzun zamandır beklenen bir özgürlük anı'' olarak yorumlayan Bishara, rejimin şimdiye kadar İran ve Rusya'nın desteğine dayanarak, 'yabancı koltuk değnekleriyle' yaşadığını, rejimin içinin 'boş' olduğunu söyledi. Bishara, "Suriye'nin kurtuluşunun yabancı güçlerden gelmediğini", bunun yalnızca Suriye halkının bir başarısı olduğunu vurguladı.
Ülkenin geleceğinin şekillendirilmesine yönelik herhangi bir dış müdahalenin, Irak ve Libya gibi diğer ülkelerde yaşanan krizlerin yeniden üretimi anlamına geleceğini dikkate alarak, bir sonraki aşamanın akıl ve rasyonellik gerektirdiğini söyledi.
''İNTİKAMDAN UZAK KURUMLAR DEVLETİ İNŞA ETMEK''
Bishara, Suriye'de artık halkın karar verici olduğunu, yapıcı enerjiye dönüştüren güçlü ulusal kurumlara ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Ordunun parçalanmadan, rejimin suçlarına karışan askeri liderlerin değişeceğini belirten Bishara, 'intikamdan uzak kurumlar devleti inşa etmek' gerektiğini ifade etti.
Bishara, diğer ülkelerdeki acı deneyimlerin devlet kurumlarını yok etme veya mezhepsel çizgilerde bölme tehlikesini gösterdiğini dikkate alarak, "Suriye'de demokratik bir devlet inşa etmenin intikam mantığından uzaklaşmayı gerektirdiğini" açıkladı. Şöyle dedi:
"Yıkmak kolaydır... ancak ulusal birliği yeniden inşa etmek çok daha zordur."
''SURİYE TEK DEVLET OLARAK KALACAK''
Bishara, "Farklı coğrafi bölgeleri kontrol eden güçlerin çokluğuna rağmen Suriye'nin tek bir devlet olarak kalacağını" vurgulayarak, "Bölünmüş halin kademeli olarak sona erdirilmesinin, yeni bir ulusal anayasa kapsamında tüm Suriyelilerin haklarını güvence altına alan siyasi çözümler gerektirdiğini" kaydetti.
Bishara, sözlerini şöyle tamamladı:
"Suriye halkı, bu zorlu süreçte kendilerine destek verenleri çok iyi hatırlıyor ancak egemenliklerini etkileyecek her türlü siyasi etkiyi reddediyorlar."
Komşu ülkelere, Suriye halkının iradesine saygı duymaları ve Suriye topraklarında nüfuz alanları kurmaya çalışmaktan kaçınmaları çağrısında bulundu.
''ÖZGÜR VE DEMOKRATİK SURİYE HAYAL DEĞİL''
Azmi Bishara, önceki deneyimlerden ders almaları ve geçmişteki hatalardan kaçınmaları koşuluyla Suriyelilerin güçlü bir demokratik devlet kurabilecekleri konusunda güvenini dile getirdi.
Bishara, konuşmasının sonunda şunları söyledi:
"Özgür ve demokratik bir Suriye imkansız bir hayal değil... Suriyelilerin uzlaşma ve inşa yolunda attığı her adımla yaklaşan bir gelecek."
Bu iyidir, insanların özgür olabilecekleri bir ülkeye bir adım daha yaklaştığını umuyom. Sadece bir adım daha, ama umudum var.