Körfez ülkeleri Türkiye'nin ürettiği savunma sanayi ürünleri için sıraya girdi. Körfez'deki bütün ülkeler ikinci defa savunma sanayi ürünleri almak için Türkiye ile masaya oturdu.
NATO genel sekreteri tarafindan bile radara giren Türkiye Savunma Sanayi dünyaya hükmetme yolunda adim adim ilerliyor. Geçtigimiz günlerde Doha'da düzenlenen DIMDEX 2024 Fuari'na 39 savunma sanayisi firmasiyla katilan Türkiye, anlasmalari artirdi.
Savunma sanayide ihracatta iki katina çikan Türkiye, Katar'la yeni bir anlasma yoluna girdi. Kara, deniz ve hava savunma sektörlerinde ileri düzeyde ürünler üreten Türkiye, Avrupa'yi bile sarsti.
Körfez ülkeleri arasinda özellikle Katar ile anlasma yapan Türkiye DEARSAN Is Gelistirme Müdürü Erkan Yeniçeri, Katar Deniz Kuvvetleri ile yaklasik 6 yildir sürdürdükleri is gelistirme sürecini imza töreni ile taçlandirdiklarini söyledi. Öte yandan KAAN için Rusya bile harekete geçti. KAAN alimi için Ukrayna, Rusya, Katar gibi ülkeler yarisirken simdi de Türkiye Deniz kuvvetlerinde ciddi bir atilim gerçeklestirdi.
Katar son yillarda Kizildeniz ve Akdeniz üzerine oynanan oyunlar sonrasi deniz üstünlügünü saglamak için Türkiye ile anlasmaya vardi.
Savas gemi filosu adeta Türk yapimlariyla senlendi. Yeniçeri Katar ile olan anlasmanin detaylarini su sözlerle verdi:
"ASELSAN'in sensör ve silahlari ile Roketsan füze sistemlerini bu gemilerin üzerine yerlestirmis olacagiz. Böylelikle Türk savunma sanayisi Katar'da büyük bir atilimi gerçeklestirecek. Bas topu olarak Italya'nin Leonardo firmasinin 40 milimetre topu, ana silah olarak su üstü tehditlere karsi Roketsan'in ÇAKIR füzesi, hava hedeflerine karsi Roketsan'in SUNGUR füzesi, ASELSAN'in 3 boyutlu arama radari MAR-D, ASELSAN'in AHTAPOT elektro-optik dayrektörü kullanilacak. Ilaveten 2 tane stabilize 12,7 milimetre makineli tüfek, çaf ve dekoy sistemleri bulunuyor gemide."
Türkiye, Doha'da yapilan festivalde adeta sov yapti. Deniz kuvvetlerinde yazilim ekiplerine kadar katilan tüm firmalar gövde gösterisi yapti. Tüm firmalara ait ürünler ülkelerin ilgi odagi haline geldi.
Iste katilan ülkeler;
"Abramak Bilgi Teknolojileri, Altinay Savunma, Anadolu Shipyard, Ares Tersanecilik, ASELSAN, ASFAT, BAYKAR Makina, Bites Savunma, BMC, CTECH Bilisim Teknolojileri, Dearsan Gemi Insaat, Desan Deniz Insaat, Ekovar, HAVELSAN, HTR, Isbir, Karel Elektronik, Karmetal Savunma, Kayaci Savunma, Koluman Otomotiv, KZ Mekatronik, Meteksan Savunma, Milsoft Yazilim, MKE, MS Spektral, Nesa Havacilik, Nurol Makina, Repkon Makina ve Kalip, Robit, Roboteye Yapay Zeka, ROKETSAN, RST Uzaktan Algilama, Savronik, Simsoft, TAIS Savunma, Titra Teknoloji, Turmaks Insaat, Yiltex Teknik, Yonca Shipyard."