YKS 2021 TYT oturumu tamamlandı. Sene boyunca üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, TYT sınavında ter döktü. Peki TYT soruları kolaymıydı, zor muydu İşte TYT yorumları.
Toplamda 120 soru yöneltilen TYT sınavında 165 dakika süre verildi. Söz konusu sınavın hemen ardından sorular hakkında değerlendirmeler başladı. 120 soru için ter döken öğrenciler, sınavın hemen ardından sorular hakkında yorumları takip etmeye başladı. TYT 2021 sınavının ardından öğrenciler, sosyal medyada sorular hakkında paylaşımlarda bulunmaya başladı. TYT 2021 yorumlarını derledik.
TYT'ye giren öğrenciler, sosyal medya hesaplarından yaptıkalrı paylaşımda soruları değerlendirdi. Öğrencilerden bazıları sınavda zorlandığını bazıları ise kolay geçtiğini dile getirdi. Her sene olduğu gibi dikkat çeken yorumlar paragraf soruları ve matematik soruları için geldi. TYT'de adaylar Türkçe sorularındaki şıklar arasındaki benzerlikten şikayetçi oldular. Sınav için 135 dakika sürenin yetmediğini belirttiler.
TYT yorumları şöyle:
* Sınav çok yorucuydu. Bütün sorular yeni nesil sorulardı. Ben öylesine girdim ama Allah yks tayfanın yardımcısı olsun “
* İlk aşamayı atlattık. Darısı yarınki dil sınavına #tyt2021 #YKS”
* Sadece 12. Sınıfta çözdüğümüz paragraf sorularıyla başarılı olabileceğimiz bir sınav değil, iyi bir okuyucu olmak gerekiyor. Türkçe soruları artık sınavın en önemli eleyicilerden biridir, farkına varmak gerekiyor #yks2021
*Genel olarak kolay bir sınav yapmışlar bu yıl yeniden yığılma olabilir.Türkçe geçen yıla göre çok kolaydı, matematikte 1 2 tanesi sadece okuyarak çözülebilir, 1 2 soru ise eleyiciydi. Gerisi biraz yorum ve bilgi ile çözülebilecek soruydu. Sos/fen çoğunlukla yorum ile çözülebildi. Hatta matematikte soru çözme %70 yorum %30 bilgiydi
* Resmen paragrafları kitap haline getirelim de insanlar mat. falan yetiştiremesinler demişler
* Yks sınavına giren tüm arkadaşlara başarılar şimdiden kötü geçenlerde canını sıkmasın akışına bırakın
* Matematik soruları paragraf sorularından daha uzundu
* Türkçeyi bıraktım matematik zaten kendi beni bıraktı
Ayrıca sınava giren öğrenciler arasında matematik ve fen sorularının farklı olmamasından şikayetçi olanlar bulunuyor. Matematik sorularında geçen sene olduğu gibi bu senede paragraf şeklinde soruların olması sınav süresi bakımından zorlattığı dile getirildi.
Genel olarak sınav yorumları şunu gösteriyor; Türkçe sorularından dolayı matematik sorularına geç geçildi. Matematik sorularıyla fen soruları arasında pek farkın olmamasından şikayetçi olundu. Ayrıca Matematik soruları arasında paragraf şeklinde soruların olması; öğrencileri sınav süresi bakımında zorladığı görüldü.
TYT sınavında öğrencilere 40 Temel Matematik, 40 Temel Türkçe, 7 Fizik, 7 Kimya, 6 Biyoloji ayrıca 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 5 Felsefe, 5 Tarih ve Coğrafya olmak üzere toplamda 120 soru yöneltildi.
TYT sınavı Türkçe, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe, Tarih ve Coğrafya derslerinden oluşuyor. Toplamda 120 soru yöneltilen sınavda, genel olarak 9. ve 10. sınıf konularından sorumlu olunuyor.
TYT Türkçe testinde yer alan konular şu şekilde; sözcükte anlam, söz yorumu, deyim ve atasözü, cümlede anlam, paragrafta anlam, ses bilgisi, yazım kuralları, noktalama işaretleri, sözcükte yapı, sözcük türleri, fiil, ek fiil, fiilimsi, sözcük grupları, cümlenin ögeleri, cümle türleri, anlatım bozukluğu.
TYT Matematik testinde yer alan konular şu şekilde; temel kavramlar, sayı basamakları, bölme ve bölünebilme, EBOK-EKOK, rasyonel sayılar, basit eşitsizlikler, mutlak değer, üslü sayılar, köklü sayılar, çarpanlara ayırma, oran orantı, denklem çözme, problemler, kümeler, kartezyen çarpım, mantık, fonksiyonlar, polinomlar, 2. dereceden denklemler, permütasyon ve kombinasyon, olasılık ve istatistik.
TYT Geometri soruları Matematik testinin son bölümünde yer alıyor. Genelde 31-32 matematik sorusu, 8-9 tane de geometri sorusu oluyor. Geometri sorularında konu dağılımı şu şekilde; temel kavramlar, doğrudan açılar, üçgende açılar, özel üçgenler, açıortay, kenarortay, üçgende alan, üçgende benzerlik, açı kenar bağıntıları, çokgenler, özel dörtgenler, çember ve daire, noktanın analitiği, doğrunun analitiği, katı cisimler.
TYT fizik testinde yer alan konular şu şekilde; fizik bilimine giriş, madde ve özellikleri, sıvıların kaldırma kuvveti, basınç, ısı, sıcaklık ve genleşme, hareket, dinamik, iş, güç ve enerji, elektrik ve optik, manyetizma, dalgalar.
TYT kimya testinde yer alan konular şu şekilde; kimya bilimi, atom ve periyodik sistem, kimyasal türler arası etkileşimler, kimyasal hesaplamalar, kimyanın temel kanunları, asit, baz ve tuz, maddenin halleri, karışımlar, doğa ve kimya, kimya her yerde.
TYT biyoloji testinde yer alan konular şu şekilde; canlıların ortak özellikleri, canlıların temel bileşenleri, hücre ve organelleri, hücre zarından madde geçişi, canlıların sınıflandırılması, mitoz ve eşeysiz üreme, mayoz ve eşeyli üreme, kalıtım, ekosistem ekolojisi, güncel çevre sorunları.
TYT tarih testinde yer alan konular şu şekilde; tarih bilimi, ilk uygarlıklar, ilk Türk devletleri, İslam tarihi ve uygarlıkları, Türk İslam devletleri, Orta çağ ve Avrupa tarihi, Türkiye tarihi, Beylikten devlete, Dünya gücü Osmanlı Devleti, Osmanlı kültür ve medeniyeti, yeni ve yakın çağda Avrupa tarihi, arayış yılları, yeni çağda Avrupa, en uzun yüzyıl, 20. Yüzyıl başlarında Osman Devleti, Milli mücadeleye hazırlık dönemi, kurtuluş savaşı ve antlaşmalar, 1. TBMM dönemi, Türk inkılabı, Atatürkçülük ve Atatürk ilkeleri, Türk dış politikası.
TYT coğrafya konu testinde yer alan konular şu şekilde; doğa ve insan, Dünya’nın şekli ve hareketleri, coğrafi konum, harita bilgisi, atmosfer ve sıcaklık, iklimler, basınç ve rüzgarlar, nem, yağış ve buharlaşma, iç kuvvetler, dış kuvvetler, su, toprak ve bitkiler, nüfus, göç, yerleşme, Türkiye’nin yer şekilleri, ekonomik faaliyetler, bölgeler, uluslararası ulaşım hatları, çevre ve toplum ve doğal afetler.
TYT felsefe konu testinde yer alan konular şu şekilde; felsefenin konusu, bilgi felsefesi, varlık felsefesi, ahlak felsefesi, sanat felsefesi, din felsefesi, siyaset felsefesi ve bilim felsefesi.
TYT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde yer alan konular şu şekilde; bilgi ve inanç, İslam ve ibadet, ahlak ve değerler, Allah insan ilişkisi, Hz. Muhammed, vahiy ve akıl, İslam düşüncesinde yorumlar ve mezhepler, din, kültür ve medeniyet, İslam ve bilim, estetik ve barış, yaşatan dinler