Sürücülerin, kullandıkları yol için belirlenen hız sınırını aşması halinde radara girmesi ve bu sebeple, kendisine uygulanan trafik cezasını ödemesi için yapması gerekenler, sürücüler tarafından araştırılmaya devam ediyor. Peki, tebligat ile bildirilen 51/2-a trafik cezası ne kadar, kaç TL, ceza puanı kaç? Radar cezası nasıl ödenir, taksite bölünür mü? Radar cezası erken ödenirse ne kadar indirim yapılıyor, cezaya nasıl itiraz edilir? 51/2-a trafik cezası ile ilgili tüm detaylar haberimizde...
51/2-a cezası, Kara Yolları Trafik Kanunun 51. maddesine göre hız sınırı kural ihlalidir. Radar cezası olarak da bilinen 51/2-a; sürücünün, kullandığı kara yolunda hız limitini aşması halinde radara yakalanması ile yansıtılır.
51/2-a cezası, radar cezası olarak da ifade edilmektedir. Hız sınırını geçen sürücülere, para cezasına ek olarak, 10 ehliyet ceza puanı da işlenmektedir.
Hız sınırını ihlal eden sürücülere uygulanan 51/2-a cezası, bir diğer adı ile radar cezasının bedeli, 314 TL olarak belirlenmiştir. Trafik cezasını tebliğ tarihi itibari ile 15 gün içerisinde ödeyen sürücülere %25 erken ödeme indirimi uygulanır.
E-devlet sisteminde tüm trafik cezaları görüntülenebilir. Bu nedenle, sürücüler tebligatın gelmesini beklemeden kredi kartı veya taksitle 51/2-a cezasının ödeme işlemini tamamlayabilir.Trafik Kanununda 51/2-a radar cezasının bedeli 314 TL olarak belirlenmiştir ancak cezayı 15 gün içinde ödeyen tüm sürücülere %25 oranında indirim uygulanmaktadır. Bu durumda, ceza bedeli 235,5 TL'ye inmektedir. Ayrıca, ceza tutarını taksit ile ödemek isteyenler, vergi dairesine başvurarak ilk taksidi peşin ödeyerek, geriye kalan taksitleri ise 3 taksit şeklinde tamamlayabilir. Böylece trafik cezası dört taksit ile ödenmiş olur.
51/2-a radar cezası, “trafik cezalarının ödemek şekli” adlı Kara Yolları Trafik Yönetmeliğinin 164. Maddesindeki gibi, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetkilendirilen PTT ve bankalara ödenebilir. Trafik cezasını ödemek isteyenler farklı kurumlar aracılığı ile de işlemlerini tamamlayabilir:
İtiraz etmek için trafik cezasının tatbik edildiği yere bağlı sulh ceza hakimliklerine müracaat edebilirisiniz. İtiraz için gerekli evraklar:
Cezanın, sürücüye durdurularak yazılması durumunda, 51/2-a trafik idari para cezası karar tutanağı aynı zamanda tebliğ sayıldığından, bir tebligat gönderilmez. Bu durumda sadece ceza tutanağının fotokopisi gereklidir.
Eğer trafik görevlisi, cezayı ehliyetinize yazdıysa; ehliyet fotokopisi; eğer araç plakanıza uygulanmışsa araç sahibinin kimlik fotokopisi yeterli belgelerdendir.
Trafik cezaları ile ilgili merak ettiğiniz diğer cezalar için aşağıdaki haber linklerine tıklayıp öğrenebilirsiniz.