Tgrt Haber

Temmuzda asgari ücrete ek zam neden zorunlu? Türkiye gazetesi yazarı nedenleri tek tek sıraladı

11 Nisan 2022 11:50 - Güncelleme : 11 Nisan 2022 12:06
Asgari ücrete yılda birden fazla zam tartışmaları sürüyor.

Yılbaşında asgari ücrete yüzde 50 oranında zam yapılmasına rağmen; Rusya-Ukrayna savaşı, petrol fiyatları, döviz kuru, gıda, kira ve ulaşımdaki artışlardan kaynaklı yüksek enflasyon, vatandaşın alım gücünü düşürdü. AK Partili yetkililerin gündeme getirdiği asgari ücrete ek zam ise hala tartışılıyor. Türkiye gazetesi yazarı İsa Karakaş, yüksek enflasyon karşısında Temmuz ayında asgari ücrete ikinci zammın kaçınılmaz olduğunu nedenleriyle anlattı.

Asgari ücrete yılda birden fazla zam tartışmaları sürüyor.

Yılbaşında asgari ücrete yüzde 50 oranında zam yapıldı. Ancak döviz kurundaki dalgalanmalar, Rusya-Ukrayna savaşı, petrol fiyatlarındaki yüksek artışlar ile diğer dış ve iç etkenlerin etkisiyle enflasyon rakamlarında çok yüksek artışlar, asgari ücrete yapılan zammı eritirken vatandaşın alım gücünü düşürdü.

ERDOĞAN'DAN ASGARİ ÜCRET MESAJI

Enflasyon oranlarının artması nedeniyle son günlerde çalışanların alım gücü gerilemesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Alım gücünü eskisinin de üstüne çıkaracağız. Vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz ve bu işin içinden çıkacağız” şeklindeki açıklamaları milyonlarca çalışanı heyecanlandırdı. AK Partili yetkililerdan farklı farklı açıklamalar gelse de asgari ücrete ek zam hala gündemde. Bakan Vedat Bilgin, son açıklamasında "Asgari ücrete iyi zam yapıldı. Ek zam tartışmalarını anlamlı bulmuyorum" çıkışı yaptı. Ancak ek zam kapısının açık olduğuna yönelik hükümetten mesajlar gelmeye devam ediyor. 

ASGARİ ÜCRETE İKİNCİ ZAM

Türkiye gazetesi yazarı İsa Karakaş, “Asgari ücretin serüveni ve temmuz zammı” başlıklı bugünkü makalesinde gündemi meşgul eden ‘asgari ücrete ikinci zam’ konusunu değerlendirdi. Gıda, kira ve ulaşım fiyatlarındaki öngörülemeye yüksek artışların başta asgari ücretlilerin ve diğer sabit ücretli çalışanlar ile emeklilerin satın alma gücünün düşmesine yol açtığını belirten Karakaş, asgari ücretlilerin gerileyen alım güçlerinin yükseltilmesi için temmuz ayında zam yapılmasının kaçınılmaz göründüğünü söyledi.

ASGARİ ÜCRETE 4 ZAM TEKLİFİ

Son dönemlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) milletvekilleri tarafından ‘asgari ücretin yılda 4, 3 ve 2 kez belirlenip zamlanmasını öngören’ çok sayıda kanun teklifi verildiğini kaydeden Karakaş, “Esasen geçmiş dönemlere bakıldığında bu tekliflerde öngörülen tüm sürelerin uygulandığı görülmektedir. Örneğin son 22 yıllık dönemlere bakıldığında 2000-2002 yılları arasında her yıl 4 kez belirlenip zamlandığı, 2003 yılında 3 kez, 2004 yılı ve müteakip yıllarda 2015 yılına kadar her yıl 2 kez belirlenip zamlandığı görülmektedir.” diye yazdı.

2016 yılından itibaren ise asgari ücretin yılda sadece bir kez aralık ayında belirlenip zamlanmasına başlandığını ifade eden Karakaş, yasa gereği işçilere ödenen asgari ücretin işçinin konut, gıda, giyim, ulaşım, kültür ve sağlık gibi zorunlu ihtiyaçlarının günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek miktarda olması gerektiğini belirtti.

2022 ZAMMI ENFLASYONLA ERİDİ

2022 yılında asgari ücrete yapılan zammın geçtiğimiz yılda uygulanan ücrete göre yüzde 50’den fazla artırıldığını hatırlatan Karakaş, bu artışa rağmen enflasyon rakamlarında ‘dövizdeki dalgalanma, petrol fiyatlarındaki yüksek artışlar, Ukrayna-Rusya savaşı ve diğer dış ve iç etkenlerden’ kaynaklı çok yüksek artışlar olduğunu belirtti.

ASGARİ ÜCRETE TEMMUZDA ZAM KAÇINILMAZ

Kira, gıda ve ulaşımda öngörülemeyen oranlardaki çok yüksek fiyat artışlarının asgari ücretliler başta olmak üzere emekli ve diğer tüm sabit çalışanların satın alma gücünün erimesine yol açtığını belirten İsa Karakaş, makalesinde şu ifadelere yer verdi:

"Yüksek enflasyon sadece günümüze özgü değildir. Geçmiş dönemlere bakıldığında çok da geriye gitmeye gerek yok. 1990’lı yıllarda 2000’li yılların başında yüksek enflasyon karşısında ülkemize özgü çözümler ürettiğimiz de görülecektir. Bu çözümlerden biri de enflasyonun çift haneli olduğu ve çok yüksek olduğu dönemlerde milyonlarca çalışanın mağdur olmaması için 2000-2002 yılları arasında olduğu gibi her yıl 4 kez belirlenip zamlanması, izleyen yıllarda ise enflasyondaki düşüşe bağlı olarak yıllık bazda 3’e, düşüşlerin hızlanmasına bağlı olarak 2’ye ve bire düşürülmesi şeklinde gerçekleşmiştir. Günümüzdeki enflasyon rakamlarının yüksek olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu temmuz ayında asgari ücretlilerin gerileyen alım güçlerinin yükseltilmesi için zam yapılması kaçınılmaz görünmektedir."

İsa Karakaş’ın yazısına buradan ulaşabilirsiniz

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...