Tgrt Haber

Bir meslek grubu daha ülkeyi terk ediyor! Avrupa’da yarısı kadar çalışıp 10 katı maaş alıyorlar

12 Nisan 2022 11:55 - Güncelleme : 12 Nisan 2022 12:25
Şirketlerin kriz olduğunu söyleyerek kendilerine zam yapmadığını belirten sektör yetkilisi, düzenleme beklediklerini kaydetti.

Uluslararası taşımacılık sektöründe günde 17 saat direksiyon sallayan ve maddi karşılığını alamadıklarını belirten tır şoförleri, Avrupa’ya gitmenin yollarını arıyor. Günde 8 saat çalışarak 3 bin Euro maaş alındığını öğrenen şoförler soluğu Avrupa kapılarında alıyor.

Şirketlerin kriz olduğunu söyleyerek kendilerine zam yapmadığını belirten sektör yetkilisi, düzenleme beklediklerini kaydetti.

Tır şoförlerinin ülkeyi bir bir terk etmesinin altında, zor çalışma şartları ve maddi tatminsizlik yatıyor. Çok çalışıp az kazanan şoförler Avrupa’ya gitmenin yollarını ararken Tır Şoförleri Derneği Başkanı Sedat Kaplan ülkeyi terk etmek istemediklerini ancak şirketlerin çok acımasız olduğunu belirterek ”Avrupa'da, buranın yarısı kadar çalışıp 3.000 avro kazanıyorsun. Durum böyle olunca da vizesini alan şoför gidiyor” dedi.

İHTİYAÇ GEÇEN YILDAN YÜZDE 20 DAHA FAZLA

Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli'nin haberine göre, tır şoförleri için çalışma şartlarının kötü olduğunu belirten sektör çalışanları, Avrupa’ya gitmenin yollarını arıyor. Pandemi sebebiyle bozulan tedarik zinciri, dünya ticaretini tehdit etmeye devam ederken özellikle uluslararası taşımacılık sektörü, tır şoförü bulmakta zorluk çekiyor. Uluslararası Kara Taşımacılığı Birliği raporuna göre bütün dünyada tır şoförü ihtiyacı, geçen yıla göre yüzde 20 arttı.

Türkiye’de ise tır şoförü ihtiyacı, geçtiğimiz yıla göre çok daha fazla. Çünkü yurt dışından gelen ihtiyacı değerlendiren Türk tır şoförleri, yüksek maaşlarla ülkeyi terk ediyor. Dolayısıyla ülke içinde tır şoförü bulmak gittikçe zorlaşıyor.

AVRUPA’DA 3 BİN EURO, TÜRKİYE’DE ASGARİ ÜCRET

Uluslararası Tır Şoförleri ve Ağır Vasıta Şoförleri Derneği Başkanı Sedat Kaplan, pandemi ile birlikte tır şoförlüğü mesleğinin öneminin arttığını belirterek Avrupa’da şirketlerin şoför bulamadığına değindi. Birçok tır şoförünün çalışmak için ülkeyi terk ettiğinin altını çizen Kaplan, “Çünkü 2-3 bin avro arasında maaş alıyorlar. Bu maaşları da Türkiye’deki ailesine yolluyorlar. Çok büyük rakamlar bunlar. Vizesini alan gidiyor. Türkiye’de ise durum vahim. Şirketler, asgari ücret bandından para veriyorlar. Üstelik hiçbir hakkımızı da alamıyoruz” dedi.

“KRİZ VAR DİYEREK ZAM YAPMIYORLAR”

Bir İETT şoförünün bile kendilerinden fazla para kazandığını söyleyen Kaplan, şöyle devam etti:

Günlerce yollarda direksiyon sallıyoruz. Şirketler ‘Kriz var’ diyerek maaşlara zam yapmıyor. Avrupa’da tır şoförleri günde 8 saat çalışıyor. Bizim şirketler ise kurnaz. Normalde şoförlerin dijital kartları vardır. Bir şoför 8 saat çalışabilir. Çünkü dinlenmesi gerekiyor. Bu kartlarda kaç saat çalıştığımız görülüyor ve denetime giriyor. Ancak şirketler çift kart veriyor. Dolasıyla bizim çalışma saatlerimiz 17 saati buluyor.” Şeklinde konuştu.

“ÇOK BÜYÜK İSTEKLERİMİZ YOK”

Üstelik mesai ücreti de alamadıklarını ve talepleri olduğunda şirketlerin kendilerine kapıyı gösterdiğini belirten Kaplan, “Neden Türkiye’de duralım ki? Böyle bir imkân varken gidiyoruz. Çok büyük isteklerimiz de yok. Bizim maaşlarımız belli bir seviyeye yükseltilse yeterli. Neden gurbette yaşayalım? Bir düzenleme bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...